handdator

Visa fullständig version : Spred fel uppgifter om borätter - Upsala Nya Tidning


Admin
2010-07-23, 12:40
Intresseorganisationen Sveriges Bostadsrättsbildare, SBB, har spridit felaktiga uppgifter om hur vanligt det är att hyresrätter ombildas till bostadsrätter. Intresset är avsevärt mindre än vad SBB gett sken av.
I Uppsala genomfördes bara en enda ombildning förra året, för 20 miljoner kronor, mindre än en tiondel av vad SBB uppgett.

Flera medier rapporterade i juni om det rekordartade intresset för att ombilda hyresrätter till bostadsrätter i Sverige. Dagens Industri, TV 4, många nyhetssajter och flera branschtidningar som Bo Bättre och Fastighetsvärlden rapporterade att ett nytt rekord sattes 2009 när 331 hyresfastigheter ombildades till ett sammanlagt värde av 24 miljarder kronor.

Uppgifterna kom från intresseorganisationen Sveriges Bostadsrättsbildare (SBB) som gjort en sammanställning av lagfarter hos länsstyrelserna runt om i landet.
”Intresset är jättestarkt. Tvärtemot vad många tror är det framför allt privata fastighetsägare som säljer till de boende. De får bättre betalt då”, sade Björn Isaksson, statistikansvarig på SBB till Dagens Industri i mitten av juni när statistiken offentliggjorts.
SBB påstod så sent som i måndags i ett pressmeddelande att ett rekord satts för ombildningar i Uppsala under det föregående året.

UNT har fått tillgång till det statistiska underlaget som SBB byggt undersökningen på och det visar sig att slutsatserna är gravt missvisande. I Uppsala skulle enligt SBB:s uträkningar nio ombildningar till bostadsrättsföreningar skett under 2009. I verkligheten handlade det om en enda. De 3 298 kvadratmetrarna som enligt SBB skulle ha sålts i Uppsala för knappt 290 miljoner kronor var i verkligheten ett par hundra kvadratmeter som såldes för cirka 20 miljoner kronor.

Förklaringen är att SBB har räknat all nyproduktion av bostadsrätter i Uppsala som om de vore ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter. Samma fel har man gjort i hela landet.

Klicka här för att läsa hela artikeln... (http://www.unt.se/ekonomi/spred-fel-uppgifter-om-boratter-1000925.aspx)