handdator

Visa fullständig version : Motioner delges ej medlemmar


Bjurre
2010-06-04, 12:44
Inför årets stämma har det skickats in motioner till styrelsen. Dessa motioner har ej delges ej medlemmarna innan stämman. Är detta korrekt?
Jag har skickat ett mail till styrelsen om att dessa ska delas ut snarast möjligt så alla medlemmar har tillgång till motionerna, eller i alla fall stora drag vad de handlar om. Jag skickade även ett mail till Anders Björk på HSB Mälardalen där jag påpekade att styrelsen, enligt kapitel 7 i föreningslagen, måste delge medlemmarna motionerna i samband med kallelsen till motionen.
Jag fick detta svar:
-----------------------------------------------------------------------
Hej Andreas!

Jag ville bara meddela att jag har kontaktat HSB-ledamoten i brf Lunden, som i sin tur kontaktar styrelsen gällande dina synpunkter och önskemål. Varje styrelse är ju som bekant beslutande för sin bostadsrättsförening.

Ha en trevlig helg!

Hälsningar Anders Björk
------------------------------------------------------------------------

Vad menar han med det? Beslutar styrelsen i vår bostadsrättsförening själva om de vill delge oss medlemmar motionerna eller ej? Kan styrelsen bestämma själva om de vill ignorera paragraferna i kapitel 7 i föreningslagen?

clabbe
2010-06-04, 13:52
Jag vill inte tala för honom men han syftar nog på att bostadsrättsföreningen är suverän. Den lyder inte under HSB. Så svaret på dina 2 sista frågor är nog ja.

Bjurre
2010-06-04, 14:12
Hmm.. Men även om föreningen är suverän så måste de väl ändå följa de lagar som gäller ekonomiska föreningar? Enligt paragrafer i kapitel 7 i lag (1987:667) om ekonomiska föreningar så måste en medlems motioner delges medlemmarna ihop med kallelse till stämma. Så föreningen kan väl inte vara så suverän att de står över lagen?

clabbe
2010-06-04, 14:21
Nej, naturligtvis inte. Styrelsen agerar på egen risk och emot LEF. Poängen var väl att HSB inte har ngn rätt att överpröva styrelsens agerande.

Bjurre
2010-06-04, 14:29
Okej! Tack för ditt svar Clabbe. Då vet jag att styrelsen gör ett övertramp när det gäller det här, som med så många andra saker. Skönt att det blir nyval nästa vecka då hela styrelsen har bestämt sig för att avgå. Tack än en gång.

Admin
2010-06-04, 23:27
Som Clabbe redan påpekat gör din styrelse fel, men det finns fler aspekter.

Läs det som står i grön text i följande tråd;
Motioner ska medfölja kallelse (http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=12316)

Vad gäller kundansvarige Anders Björk på HSB Mälardalen så är detta ett fegt sätt att undvika frågeställningen och något som tydligen lyser igenom hela HSB (men nu kan hela Sverige läsa detta eftersom din fråga redan någon timme efter ditt inlägg lagts ut i sökmotorerna).

Anders Björk vet att styrelsen gör fel och skulle lika enkelt kunna svara detta som vi här, men istället svarar han undvikande och inte på din fråga.
Detta eftersom HSB som regel inte svarar på ett sätt där medlemmarna får reda att styrelsen gör fel.
Notera att HSB alltid är på styrelsens sida, inte medlemmarnas.

Bjurre
2010-06-06, 21:18
Jag satte press på styrelsen. Idag delades motionerna ut till medlemmarna, men de innehöll ett försättsblad från styrelsen med följande information:

"Styrelsen finner inte att detta är motioner. Dessa frågor får kommande styrelse besvara. En motion ska innehålla ett förslag eller en särskild fråga och avslutas med en att-sats".

Enligt vad jag läser i de motioner som inkommit så är det rena förslag och specifika frågor, det där med att en motion ska avslutas med en att-sats har jag aldrig någonsin hört talas om.
Motionerna innehåller rejält med kritik mot den just nu sittande styrelsen, både hur de har bestämt saker och hur de har spenderat föreningens pengar.

sameman
2010-06-06, 23:06
Det är också viktigt att nämna att valberedningens förslag till nya styrelsekanditater i sista stund också undanhållits från oss medlemmar. Jag råkade känna till en, eftersom jag känner personen ifråga.

Stämman sker alltså i övermorgon och medlemmarna ska då hinna bilda sig en uppfattning om dessa personer. Tur att jag råkar känna en av dem som dessutom mycket kompetent. Men jag saknar fler, som jag vet, också är kompetenta för uppdraget som trots de var nominerade inte blivit föreslagna av valberedningen.

De övriga namnen som vi nu äntligen fått reda på, vilka är dom?

Var står de i den nyligen avgjorda entreprenadfrågan i vår förening?

Viktigt är det förstås att styrelsen är homogen och kommer driva samma linje som medlemmar i tidigare stämma beslutat.

Som tur verkar vara ska det även röstas om nya personer inom valberedning där också, och ser fram emot en förändring även där.

mvh

Janneman

Bjurre
2010-06-08, 08:29
Dagen-D. Ikväll är det årsstämma och det kommer nog att bli livat värre.
Janneman: Vi ses på stämman ikväll.

Admin
2010-06-08, 09:40
Berätta gärna hur det hela avlöpte. :1: