handdator

Visa fullständig version : Stoppa inte ombildningarna i förorten - Svenska Dagbladet


Admin
2010-05-08, 20:43
Idag kan en ombildning till bostadsrätt stoppas om 33 procent av hyresgästerna motsätter det. Nu vill de rödgröna ytterligare sätta käppar i hjulet så att det räcker att 25 procent motsätter sig ombildning. Det är odemokratiskt, skriver organisationen Sveriges Bostadsrättsombildare.

I Sverige har vi demokrati, där majoriteten bestämmer genom allmänna val. Om däremot hyresgästerna i ett hus vill gå samman och bilda bostadsrätt, så gäller andra regler. Om mer än 33 procent av hyresgästerna motsätter sig att de övriga bildar bostadsrätt eller inte deltar vid röstningen, då blir det ingen bostadsrätt. Någon liknande lag finns inte för andra demokratiska församlingar.

Nu diskuterar oppositionen att sänka gränsen på 33 procent till 25 procent. Detta är inte bara odemokratiskt, det sätter också käppar i hjulet för viktiga samhällsfördelar som följer i ombildningarnas spår.

För Stockholms kommunala bostadsbolag innebär detta enorma reavinster som skulle ha varit betydligt blygsammare om de sålt sina hus till traditionella fastighetsägare. I bostadsdebatten hörs ofta att ombildningar är en ”utförsäljning” eller ”realisation” och i längden rent av en ”stöld från skattebetalarna”. Detta är alltså inte bara grovt uttryckt, det är fel.
För det andra innebär ombildningar nästan alltid sänkta boendekostnader för alla de tusentals hyresgäster som väljer att ombilda. En undersökning gjord av Hyresgästföreningen visar att det är betydligt dyrare att bo i en hyresrätt än i en bostadsrätt. Till exempel är månadskostnaden för en 70 kvadratmeter stor hyreslägenhet i Stockholm i snitt 581 kronor dyrare än en motsvarande bostadsrätt, beaktat ränta och inflation. Men det är en förenklad jämförelse. Om vi antar att bostadsrätten ökar i värde med fem procent per år i tio år och att köparen har en reavinst på 25 procent av köpeskillingen från en tidigare försäljning blir skillnaden enligt Hyresgästföreningen hela 5518 kronor i månaden.

I Stockholms län har genomsnittspriserna på bostadsrätter stigit sedan år 1992. Att ombilda är med andra ord en långsiktig investering för framtiden.

90 procent av alla de ombildningar vi har hjälpt till med i ytterstaden skulle aldrig ha kunnat genomföras med oppositionens 25-procentskrav. Att det ska krävas 75 procents majoritet för att en ombildning ska gå igenom kommer inte att hindra många ombildningar på Östermalm i Stockholm. Däremot sätter det nästan helt stopp för ombildningar i miljonprogramsområdena, de områden oppositionen säger sig vilja värna.

FAKTA
Sveriges Bostadsrättsombildare, SBB, är en ny branschorganisation som samlar Sveriges största bostadsbildare under ett tak.
Organisationen arbetar med ombildningar från hyresrätter till bostadsrätter.

Klicka här för att läsa hela artikeln... (http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/stoppa-inte-ombildningarna-i-fororten_4682519.svd)