handdator

Visa fullständig version : Medlems dörr uppbruten av polis, vem är skyldig att fixa till i brf?


putte74
2010-04-29, 13:17
I lördags så bröt polisen upp dörren till min granne, hon var enligt poliserna "misstänkt för brott". Hon var hemma men öppnade inte efter 20 minuters uppmanande från de fyra civilklädda poliserna. Nu är dörren och dörrkarmen skadad och måste fixas till, det måste naturligtvis vara ett proffs och med samma färg som alla andra dörrar. Hur vi i styrelsen tillväga? Vem ska betala? Och vem godkänner hantverkaren? Kan vi anlita en hantverkare och tvinga henne att betala?
Tacksam för ideer.

Admin
2010-04-29, 17:15
Jag vet inte vad regelverket säger, men det känns ganska givet att styrelsen måste ställa krav på dem som orsakade skadan, dvs polisen. Det är ju så det brukar fungera.
Sedan får polisen kräva ersättning av bostadsrättshavaren.

Men jag tror ingen skulle klandra styelsen om styrelsen gör tvärtom och ställer ersättningskrav på bostadsrättshavaren, som sedan får försöka ställa krav på polisen.

Man kan i detta sammanhang fråga sig vem som skulle hållas ersättningsskyldig om det varit en okänd inbrottstjuv som orsakat skadan, men en skada på föreningens egendom, även en dörrkarm, skulle då högst osannolikt drabba medlemen.

Nu är i och för sig polisen part i målet, så det är kanske givet vad de anser, men det kan inte skada att höra vad polisen anser om detta och vilken lag de vilar sina åsikter på i denna fråga.

Kan inte komma på något som man kan härleda från bostadsrättslagen för att få svar på din fråga. Står kanske i skadeståndslagen, men den är jag inte så hemma på.

Inom parantes sagt låter det som några klåpare om dörrkarmen är skadad.
Inte ens för en säkerhetsdörr behöver man orsaka någon skada på annat än låset.

MikHo
2010-04-29, 23:33
I våra stadgar står det att bostadsrättsinnehavaren ansvarar för inner och ytterdörrar.

Står det likadant i era så är det ganska klart. Bostadsrättsinnehavaren får stå för kostnaden och skulle hon vilja får hon kräva ersättning från polisen (vilket kan ta låååång tid om hon får igenom det överhuvudtaget)
Styrelsen kan såklart vara behjälpliga med att ta fram hantverkare som kan utföra arbetet och ta dit ny dörr, men viktigt att kommunicera ut att det sker på bostadsrättsinnehavarens bekostnad.

MikHo
2010-04-29, 23:34
Inte ens för en säkerhetsdörr behöver man orsaka någon skada på annat än låset.

Om man är låssmed :)
för polisen är det säkert inte så "lätt"

Borättexperten
2010-04-30, 15:45
Utgångspunkten är att dörren tillhör bostadsrätten och att innehavaren ansvarar för den. Föreningen har inget ansvar. Så det blir ett fall för innehavaren, att lösa ihop med dennes försäkringsbolag (hemförsäkring, bostadsrättstillägget) och polisen. Beroende på omständigheterna kan ju innehavaren ställa ersättningskrav till polisen. Eller blir det en affär mellan polisen och försäkringsbolaget. Men föreningen har som sagt inget ansvar för detta. Möjligen ytskikt på karm och dörr, men det är väl en bagatell i det hela. :6:

totiki
2010-04-30, 23:16
Föreningen kan alltid måla "Tillträde förbjudet" på dörrens utsida innan den blivit lagad. Eftersom en okänd inträngling kan vålla eventuell skada på föreningens egendom.