handdator

Visa fullständig version : Nya regler öppnar för ägarlägenheter - Expressen


Admin
2010-04-12, 23:10
Nu behöver man inte äga ett hus för att få kalla sig fastighetsägare. Det räcker med en ägarlägenhet, eller flera stycken i samma hus om man så vill.
– Vi har redan mött ett stort intresse, säger Maud Karlström på arkitektbyrån White som projekterar för ett hus med ägarlägenheter i Västra hamnen i Malmö.
I Sverige har inte tidigare ägarlägenheter funnits som ett inslag på bostadsmarknaden. I många andra länder är det däremot mycket vanligt. I fjol trädde emellertid nya regler i kraft som gör denna form av ägande möjligt.

Whites planerade fastighet beräknas få 28 ägarlägenheter. Meningen är att köparna ska vara med och utforma.

Ägarlägenheten ägs helt av innehavaren, ungefär som en villa.
Priset är därför högre, men månadsavgiften å andra sidan lägre. Månadsavgiften som måste betalas ska täcka gemensamma utgifter. Ägaren behöver dessutom inte bo i lägenheten själv utan har rätt att hyra ut efter behag. En bostadsrätt ingår i den förening som äger hela fastigheten och har utgifter för denna – till exempel lån, försäkringar, fastighetsskatt, värme, vatten – som de boende betalar via boavgift varje månad. För att få hyra ut krävs styrelsens medgivande, som till och med kan säga nej. En ägarlägenhet medger friheter att avstå renoveringar, stambyten, moderniseringar.

FAKTA
De avdragsregler som gäller för räntekostnader gör det billigare för dig med lån att bo i ägarlägenhet jämfört med bostadsrätt (brf).
I en bostadsrätt betalar du förutom kostnader för ditt eget lån också en avgift till din förening.
Din avgift till föreningen täcker bland annat föreningens lånekostnader som till stor del är räntor.
Skillnaden är att en bostadsrättsförening inte har avdragsrätt för sina räntor. Alltså blir den totala kostnaden högre när lånen ligger på föreningen och inte på de boende själva.

Klicka här för att läsa hela artikeln... (http://www.expressen.se/levabo/1.1949475/nya-regler-oppnar-for-agarlagenheter)