handdator

Visa fullständig version : Ombildningar en god affär för stockholmarna - Svenska Dagbladet


Admin
2010-03-31, 21:01
Ombildningarna är ingen förlustaffär för staden, tvärtom. Möjligheterna till friköp är en mycket god affär för alla stockholmare. Vinsten från ombildningarna är idag drygt 16 miljarder kronor för våra kommunala bostadsbolag. Det skriver ytterstads- och bostadsbolagsborgarråd Joakim Larsson efter kritiken mot vinsterna efter ombildningar.
Under många år har vi erbjudit stockholmarna möjligheten att friköpa sina hyresrätter och ombilda dem till bostadsrätter. I dagsläget har ca 18 000 hyresgäster valt att friköpa och ombilda till bostadsrätt. Mer än två tredjedelar (65 procent) bor i lägenheter utanför innerstaden, närmare 4 000 i ytterstadens miljonprogram.

Jag har förståelse för att de vinster som enskilda personer gjort genom en ombildning sticker i ögonen, men det är oerhört viktigt att fastslå att värderingarna är korrekt genomförda av oberoende värderare och att fastigheterna har sålts enligt rådande regelverk och till reella marknadspriser. Något som revisionsfirman Ernst & Young också fastslagit i en rapport.

Det vore konstigt att det ombildas tusentals lägenheter årligen både i Stockholm och runt om i Sverige av privata fastighetsägare med en liknande värderingsmodell. Skulle en privat fastighetsägare sälja sin egendom till ett underpris?
I innerstaden utgör hyresrätten idag 40 procent av alla bostäder och vi stoppade i oktober 2008 möjligheten för boende i innerstaden att inkomma med nya intresseanmälningar för ombildning. Motsvarande andel i flera delar av ytterstaden är 80-90 procent. Vi koncentrerar oss nu på ombildning i ytterstaden.

Klicka här för att läsa hela artikeln... (http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ombildningar-en-god-affar-for-stockholmarna_4508875.svd)