handdator

Visa fullständig version : Mindre chans att göra bostadsklipp i ytterförorter - Svenska Dagbladet


Admin
2010-03-30, 20:54
Redan 2008 slutade staden att ta emot nya ansökningar för ombildningar till bostadsrätter i innerstaden. I ytterstaden är det fortfarande möjligt. Men intresset har varit betydligt mindre än i innerstaden. Försäljningspriserna ligger också högre i förhållande till priserna på marknaden.

– I ytterförorternas miljonprogram har 4000 lägenheter ombildats. Det är jätteroligt, det har vi inte sett tidigare, säger han.
Kritiken har tidigare gällt att andelen av antalet hyresrätter varit betydligt högre i innerstaden än i förorterna. Siffror från stadshuset visar också att 33 procent av hyresrätterna i innerstaden har ombildats till bostadsrätter, jämfört med 14 procent i ytterförorterna.

En jämförelse av de försäljningspriser som använts vid ombildningen visar också att skillnaden mellan vad föreningen fått köpa fastigheten för är betydligt mindre i ytterförorterna än i innerstaden.
För de bostäder i Svenska Bostäder som ombildats i till exempel miljonprogramsförorten Akalla har försäljningspriset legat runt 8000 kronor per kvadratmeter till föreningen vid ombildning. Priset till varje lägenhetsinnehavare kan antas vara en aning lägre.
Men möljigheten att tjäna pengar vid en ombildning i ytterförorterna är inte alls som i innerstan. En snabbkoll visar att utgångspriset på Hemnet för lägenheterna i Akallas miljonprogram oftast ligger kring 8 000-11 000 kronor per kvadratmeter, inte särskilt mycket över försäljningspriset.

Yvonne Ruwaida (MP) som också sitter i Svenska Bostäders styrelse, tror att anledningen till att andelen ombildade hyresrätter i innerstan är högre än i ytterområdena, beror på att risken är högre.
– Vi har tagit upp värderingsinstrumentet tidigare, i innerstaden och närförort. I miljonprogrammen finns en risk som jag inte tycker att man har tagit hänsyn till, att det finns stora renoveringsbehov. Det tror jag också är ett skäl till att man inte har lyckats som man har gjort i innerstan, säger hon.

Klicka här för att läsa hela artikeln... (http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/mindre-chans-att-gora-bostadsklipp-i-ytterfororter_4503661.svd)