handdator

Visa fullständig version : Öppna fönster i lgh, energislöseri


tummegubben
2010-03-29, 15:21
Hej!
I vår förening har vi problem med en granne som har sitt fönster öppet flera timmar varje dag. Vi bor i Norra Sverige , och fönstet står öppet i alla gradantal. Personen i fråga har blivit tillsagd på ett trevligt sätt och med motiveringen att tänka på BRFs värmeekonomi .Det är sagt att 10 minuter är rimligt att vädra.Gäller under vinterperiod (fjärrvärmeperiod).
Nu är det så att personen inte hörsammar detta och jag undrar Vad finns att göra?? Finns det några lagar som styr detta ?
Föreningen är lite med 8 lgh och har gemensamt bestämt att det ska sparas för att få ner värmekostnaderna.Det är fjärrvärme i huset.
Själv tycker jag det är slöseri med energin som vi alla i BRf får betala.

Admin
2010-03-29, 15:40
Ett problem som säkert förekommer i väldigt många brf:ar.
Tror knappast det går att finna något lagstöd för åtgärder mot den som missbrukar energi.

I princip finns det bara ett sätt att lösa detta, och det är ett värmesystem som inte genererar mer värme än vad någon annan får för den som har öppet fönster/dörr.
Alternativt ett system där man betalar för den energi man förbrukar per lgh.

Pannrummet
2015-09-10, 09:02
I vår BRF har vi en medlem som passar in på trådskaparens beskrivning.
Har sovrumsfönstret öppet vinter och sommartid.

Vederbörande skyller på att det inte går att sova om temperature är mer än 13 grader !?!

Inget som styrelsen kan göra något åt !!

Harald
2015-09-10, 10:18
Ja här krånglar ni till det mer än nödvändigt!

Grundprincipen för lyckad samvaro med andra människor: Leva låta leva. Det betyder att för att du ska må bra behöver du dels få leva ditt liv ungefär som efter eget huvud, och du behöver också låta andra leva på sitt sätt.

Lösning:

Man lossar termostaten på elementet i det rum där innehavaren vill ha svalare, och skruvar ner flödet där. Montera tillbaka termostaten. Nu har denna innehavare svalare och ingen extra värme går åt.

Enkelt och frid i huset!

henrikO
2015-09-11, 07:40
Det är enklare än så, dra ner termostaten så minskar värmen. Gå aldrig in och ändra flödet genom elementen. Tyvärr är det nog som redan nämnts vanligt med den här typen av energislöseri, folk fattar inte, struntar i det och kanske framförallt begriper inte att de faktiskt betalar själva i slutändan. Men alla andra får ju betala också. Bottnar mycket i att alldeles för många inte begriper det här med bostadsrätt.

Harald
2015-09-11, 10:12
Fast drar man bara ner termostaten så kan ju inte föreningen och övriga boende veta om inte innehavaren dra upp den igen. Alltså är inget vunnet.

Att dra ner flödet direkt på ventilen gör att innehavaren troligen inte begriper hur det skall dras upp igen vilket säkerställer att strypningen är varaktig.

Thomas_A
2015-09-11, 21:20
Ett sätt är att tillfälligt chockhöja framledningstemperaturen. Då börjar folk skruva på sina termostater. Sedan sänker man igen. De som då är vana med värme fryser och stänger fönstren för att behålla värmen.

piiia
2017-02-13, 15:33
Det finns grannar och så finns det grannar. Jag tror inte att temperaturen påverkas så väldigt mycket av om din granne vädrar ut i sin lägenhet
Det påverkar i större grad temperaturen hos den som vädrar. Hur står ni ut med utomhus utanför fönstret väggen?
Tror ni att ett hus ska vara kompakt
hermetiskt väl tillslutet
Man måste få i frisk luft i ett hus. Ett hus som förorsakar mögelangrepp är inte ett friskt hus
Man kan inte neka folk att vädra Det är säkert inte där skon klämmer

Vice värden som bor under följer inte HSB>:s stadgar han rastar husdjur utanför porten och har kattstege

Regel>: • att inte rasta hundar eller katter på föreningens område Hundar och katter kan för många vara trevliga sällskapsdjur, men de får inte rastas eller vistas lösa inom föreningens område.


Brev från HSB
Vädra några minuter har man naturligtvis rätt till men såklart inte i flera dygn. Det är ju alla tillsammans som betalar värmen, om någon åker bort och lämnar fönstret öppet så kommer vi ju bli tvungna att höja månadsavgifterna för samtliga boende på grund av höjd uppvärmningskostnad.
Om du inte ser till att stänga fönstret snarat måste vi ansöka till kronofogden om att få gå in i lägenheten.

Thomas_A
2017-02-13, 18:17
Vädring är en sak, ständigt öppna fönster tyder antingen på att ventilationen är dålig eller att det är för varmt. Om det är pga av för varmt generellt kan man ex informera om att försöka använda termostaterna i första hand. Är det stora problem handlar det om en injustering.

Hot har inte löst sådana frågor så det handlar om information, information, information. Och undersöka problem. Att ex installera energifönster för att sedan låta dem stå öppna känns som en ganska värdelös investering.

Ang katter så finns det en prejudicerande dom som säger att de kan vistas lösa men det har ju inget med värme att göra...