handdator

Visa fullständig version : Förnya Rot och bygg om - Aftonbladet


Admin
2010-03-18, 00:51
Som Vetenskapsradion rapporterade härommorgonen visar ny forskning att energibesparingen i den svenska bostadssektorn – 20 procent till år 2020 i enlighet med EU:s krav – aldrig kan uppnås om inte de områden som byggdes under miljonprogrammets dagar renoveras ”klimatsmart”.
Det vore ett onödigt misslyckande. Omkring 1,5 miljoner lägenheter väntar på upprustning.
Ulla Jansson, forskare vid Lunds tekniska högskola, vet precis vad det bör handla om. Hon har följt ett renoveringsprojekt för 300 lägenheter i Alingsås: ”Det vi har mätt nu är att värmen har gått från 115 till 25 kilowattimmar per kvadratmeter och år.” En minskning av förbrukningen med nästan 80 procent. Dock finns inga liknande planer för det stora lägenhetsbeståndet från byggboomens rekordår på 1960- och 1970-talet. En förklaring till det är naturligtvis de stora renoveringskostnaderna, även om utgifterna för själva klimatanpassningen kan kan tjänas in på 6–10 i år i form av lägre driftskostnader, som hos Alingsåshem.
Men varför inte? Ett förslag finns från de rödgröna. Stora delar av miljonprogrammet är i akut behov av genomgripande renovering. Andra länder har lagstiftat om klimateffektivisering i samband med ny- och ombyggnationer. Byggbranschen behöver en rejäl injektion.
Överhuvudtaget skulle hyresmarknaden må bra av ett ansiktslyft.
Detta vore en lämplig uppgift för ett helt omgjort ROT-program. Det skulle inte bara likställa olika boendeformer i statens ögon. Det skulle också skapa en massa jobb. Och, inte minst, det skulle bidra effektivt till Sveriges åtagande på energisparområdet.

Klicka här för att läsa hela artikeln... (http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/kennetandreasson/article6797345.ab)