handdator

Visa fullständig version : Ventilationskontroll från helvetet


mögel!
2010-03-09, 13:18
Vi började misstänka mögel för över ett år sedan, p g a dålig lukt i badrummet, och mögelväxt i tandborstmuggar o dyl. Enl. fastighetsskötaren berodde detta på dålig städning. Till slut kontrollerades ventilationen som sades fungera normalt, vi skulle bara öppna balkongdörren när vi duschat. Fastigheten hade även en OVK, där enligt föreningen blev fastighen godkänd. I våras fick vi synlig mögelväxt i köket och ena sovrummet, i taket (vi bor högst upp) och ytterväggar. Vi påtalade detta till föreningen, fastighetsskötaren tog en titt på möglet och hörde sedan inte av sig. Vi skickade prov till ett labb på egen bekostnad, svar: två olika sorters mögel. Vi skickade kopia på det plus bilder på möglet till styrelsen. I december var någon här och mätte luftfuktigheten, som var hög, och sa att man skulle titta på vinden. sedan gick två månadet utan att vi hörde något. Vi tog kontakt med miljönämnden, som skrev till föreningen och krävde åtgärdsplan. Fastighetsskötaren har sagt till dom att ventilationen i fastigheten är godkänd, men att 'en spärr' i köket är stängt. Man har varit på vinden, men där finns inget som är fel. Sedan ringde man från ventilationsfirman och skulle göra en ny OVK hos oss för att kontrollera att det inte gjorts något fel förra gången. Nu blev vi inte godkända, p g a att köksfläkten inte fungerar med husets självdrag, det måste bytas mot en kolfilterfläkt. Även andra mindre åtgärder rekommenderades för att förbättra ventilationen. Till vår stora förvåning fick vi sedan en räkning på 6100 kr för denna OVK. Borde inte föreningen betala? Jag förstår att vi betalar den nya fläkten och eventuella andra åtgärder, men att vi skall stå för ventilationskontrollen känns inte roligt, minst sagt. Särskilt när vi kunnat åtgärda den felaktiga fläkten för ett år sedan om någon hade talat om det för oss då. Möglet växer och frodas fortfarande, och det återstår att se om en ny fläkt gör saken bättre. Jag tror att man även måste sanera det befintliga möglet, det sade han också som mätte luftfuktighet, och att det inte var bra att röra vid det själv utan skyddsutrustning. Kan vi kräva att föreningen betalar saneringen eller måste vi göra det själva? Måste vi verkligen betala för ventilationskontrollen?

Trötter
2010-03-09, 14:44
Till vår stora förvåning fick vi sedan en räkning på 6100 kr för denna OVK. Borde inte föreningen betala?

Denna räkning kan ni strunta i. Det är förningen som är ansvariga för att ventilationen fungerar.

Det ni kan göra med köks fläkten är koppla bort den från ventilationssystemet och se om det blir en förbättring.


Jag tror att man även måste sanera det befintliga möglet, det sade han också som mätte luftfuktighet, och att det inte var bra att röra vid det själv utan skyddsutrustning. Kan vi kräva att föreningen betalar saneringen eller måste vi göra det själva? Måste vi verkligen betala för ventilationskontrollen?

Eftersom föreningen är ansvariga för ventilationen så bär dom även ansvaret för det som ett icke fungerande ventilationssystem åstadkommer. som mögel eller andra typer av skador. Mögelsanering bör utföras av de som besitter fackkunskap på området. Och jag anser att föreningen ska bekosta en eventuell sanering.


Jag antar att ni i huset har ett självdrags system. Det jag skulle vilja rekommendera eran förening till att gör. Anlita en byggnadsbesiktningsman för att utesluta eventuella externa läckage från tak, fasad, vattenledningar mm. För om det uppstår mögel så kan man misstänka att det föreligger ett större problem i fastigheten.

Finns det någon annan i föreningen som har samma problem. Gå runt och fråga dina grannar.

mögel!
2010-03-19, 09:33
Kommunens miljöförvaltning har nu sagt att det är vi som ska betala en besiktning och sanering av mögelskadan, eftersom det är vi som enligt föreningens stadgar har ansvar för att "hålla lägenheten i gott skick". Hur man tolkar stadgarna på det sättet har vi svårt att förstå, men vad kan vi göra? Föreningen tycker att saken är slutbehandlad i o med att den befintliga fläkten blivit bortkopplad och ventilationen därmed förbättrats. Det mögel som finns kvar är inget att bry sig om, varken enligt dom eller enligt kommunen. Det kommer att torka bort av sig självt, och är vi oroliga för hälsan får vi själva bekosta en undersökning av möglet. Föreningen påstår att de undersökt vinden, vi har inte sett något besiktningsprotokoll, utan fastighetsskötaren har bara meddelat detta till kommunen. Vi tror inte att det är någon besiktningsman som varit däruppe, utan att det är fastighetsskötaren som själv "kikat litet" och tyckt att det såg bra ut. Ifall möglet finns inne i ytterväggarna eller taket så kommer det ju att komma tillbaka, även om vi tvättar våra väggar med någon saneringsvätska. Vi tänker också sälja lägenheten och är oroliga för efterräkningar. Vad är det som gäller? Vi känner oss totalt maktlösa och överkörda.