handdator

Visa fullständig version : Smärre rabalder kring RUT - Sydöstran


Admin
2010-03-01, 09:22
Ett minirosornas krig har uppstått kring den kontroversiella frågan om hushållsnära tjänster, det så kallade RUT-avdraget. Egentligen en storm i ett vattenglas. Sedan länge har socialdemokratin varit splittrad i denna fråga. I höstas slog S-kongressen fast att man inte ställer upp bakom de hushållsnära tjänsterna i den form som de fungerar idag. Det finns öppningar för andra lösningar.
Då sätter Moderaterna igång en kampanj för att ”rädda” avdraget. Märkligt. Så mycket jobb för så få.

Debatten om hushållsnära tjänster inleddes av Anne-Marie Pålsson i början på 1990-talet. Då som nationalekonom i Lund, idag moderat riksdagsledamot. Då kom debatten främst att handla om ”pigjobb” och att människor med goda inkomster själva kunde bekosta eventuell städhjälp.

Visst kan var och en som så önskar anställa någon som kommer och städar, eller gör andra tjänster som krävs i ett hem, men det ska självfallet ske utan skattelättnader. En dålig lösning kallas nu för en succéreform. Omkring 7 000 nya heltidsjobb sägs ha skaffats fram på detta sätt, men mycket talar för att Maud Olofsson skapat ett nytt kvinnligt låglöneproletariat, som dessutom får sämre a-kassa, sämre sjukersättning och i en framtid usel en pension.

Klicka här för att läsa hela artikeln... (http://www.sydostran.se/index.83899---1.html)