handdator

Visa fullständig version : Fusk med rotavdrag ska hårdgranskas - Sydsvenskan


Admin
2010-01-25, 09:53
Rotavdragen har ökat explosionsartat de senaste månaderna. Totalt har Skatteverket nu betalat ut över fyra miljarder kronor. Men misstänkt fusk gör att utbetalningarna ska hårdgranskas.
308 745 svenskar utnyttjade rotavdraget förra året. I snitt fick de tillbaka 13 000 kronor i skattereduktion, vilket innebär att Skatteverket betalat ut en bit över 4 miljarder kronor. Det är 500 miljoner mer än vad regeringen räknade med i sin prognos.
Införandet av rotavdraget har beskrivits som en succé, inte minst för att en till stor del svart marknad ser ut att ha blivit vit. Men avdraget har också missbrukats, bland annat genom rena bluffakturor.
– En del kan ju ha skrivit fel, men vi har också haft en tio–tolv företag som satt i system att ansöka om utbetalningar med andras personnummer. En del har fått ut runt 200 000 kronor på det viset, en har fått nästan 1 miljon.
Skatteverket har nu begärt tillbaka pengarna. Även om det ibland kan vara fråga om bulvanverksamhet, är det vanligtvis inte så svårt att identifiera de som fuskar på det här viset, enligt Pia Blank Thörnroos.
– När vi skickar pengar till en hantverkare skickar vi samtidigt ett brev till kunden där vi skriver att han eller hon fått en preliminär skattereduktion. Då hör folk ibland av sig och undrar vad detta kan vara, så för oss är det inte så svårt att se vem som haft fingrarna i syltburken, säger hon.

Klicka här för att läsa hela artikeln... (http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/article623456/Fusk-med-rotavdrag-ska-hardgranskas.html)