handdator

Visa fullständig version : Fällande domar mot HSB, Riskbyggen?


Trötter
2010-01-22, 12:20
Jag undrar om det finns några fällande domar mot HSB; Riskbyggen mm
Alltså sådant som går att härleda till det som många gånger debatteras på detta så förträffliga forum.:9:
Jag har sökt på forumet men hittar inget.

Jag försöker hitta information om hur lagstiftningen fungerar i och om det finns några domar som går att relatera till.

tette
2010-01-22, 15:46
det blir nog svårt att hitta några domar. hittills har det förhållit sig så att när dessa kollosser gjort fel och dragits till Tingsrätt har de köpt sig fria.

Det är ju lätt när det är andra medlemmar som får betala.

Förlikningarna har också i de allra flesta fall gjorts upp med munkavel. Det vill säga att de föreningar som dragit sin organisation till Tingsrättsförhandlingar har gått med på att hålla tyst hur mycket de fått i ersättningen och vad det handlat om.

Kopperationen i ett nötskal?

Trötter
2010-01-22, 15:51
det blir nog svårt att hitta några domar. hittills har det förhållit sig så att när dessa kollosser gjort fel och dragits till Tingsrätt har de köpt sig fria.

Det är ju lätt när det är andra medlemmar som får betala.

Förlikningarna har också i de allra flesta fall gjorts upp med munkavel. Det vill säga att de föreningar som dragit sin organisation till Tingsrättsförhandlingar har gått med på att hålla tyst hur mycket de fått i ersättningen och vad det handlat om.

Kopperationen i ett nötskal?

Finns det ingenting???????

Fredde
2010-01-22, 17:40
HSB Malmö tvingas böta drygt 4 miljoner i straffskatt. I deklarationen för taxeringsåret 2006 uppgav föreningen att de hade fem gånger större underskott än i verkligheten. Skatteverket beslutade att utfärda skatteböter på 4,2 miljoner för att föreningen lämnat in oriktiga upgifter. HSB Malmö skyllde misstaget på en före detta anställd och överklagade. De sa sig då ha fått ordning på den administrativa delen. Kammarrätten gick på samma linje och slog fast att felet berodde på”allvarligt slarv och bristande rutiner”. Nu har regeringsrätten beslutat att inte bevilja prövning.

Man slår sig för bröstet trots att alla vet att man gjorde allt för att dölja sanningen med resultatet att två styrelser inte fick ansvarsfrihet och tvingades avgå. Man borde väl också när man delar ut en sådan här utmärkelse ta lite hänsyn till hur man har skött finansieringen. Det är väl inte svårt att bygga spektakulära hus om man inte bryr sig om vad det kostar eller vem som får betala kalaset.

Att detta dessutom innebar att man vältrade över 800 mkr på HSB Malmös medlemmar gör ju inte saken bättre. HSB Malmö vill alltid flytta fokus från det som är pinsamt för dem till det som är utan värde för någon. Men det är ju detta som är pudelns kärna.

Nu försöker man ändra fokus från den ekonomiska och administrativa skandalen till själva byggnaden som ju onekligen är annorlunda. Nu är man tillbaka på ruta ett d.v.s. nu titter vi inte bakåt utan framåt precis som argumentationen alltid varit. Man har ju "glömt" det viktigaste. Detta bygge avslöjade HSB som organisation, och det var ingen vacker syn.

Men allvarligast av allt är den totala tystnaden när det gäller skatteböterna !

Jo då det finns ! Det finns en del fällande domar men precis som tette skriver så är det ju så att pengar är inga problem för HSB.
Man använder sig ju av medlemmarnas pengar och det spelar därför ingen roll vad det kostar. Att använda sig av andras plånböcker är ju inte speciellt svårt om man saknar samvete. Och det gör man ju.

tette
2010-01-22, 17:57
http://www.fagersta.se/nyheter_2008/20081125_4.htm

ett exempel fick vi ovan på hsb-dom/förlikning. detta är ett annat.

Håller med föregående, det är lätt att göra upp om förlikning, när pengarna tas från medlemmar, som inte har någon talan, eller insyn.

UffeJ
2010-01-26, 09:04
Finns det ingenting???????

Jag håller på och stångas med min HSB Brf Skutan i Sundsvall just nu.
Alla papper klara med Bygganmälan, konstruktionsritningar och utförande auktoriserad firma.......men styrelsen krånglar....

Skall ersätta en 4 m bärande vägg med en stålbalk.

Hittade detta som ser intressant ut:
http://www.notisum.se/Pub/Doc.aspx?url=/rnp/domar/rh/RH994028.htm

/Uffe

Fredde
2010-03-03, 18:19
När man jämför organisationer där misskötsel av olika slag uppdagats och de organisationer där sådana händelser aldrig rapporterats kan man inte frigöra sig från misstanken att med god kompetens hos ledningen följer i regel också god känsla för moral och etik. Och med god känsla för moral och etik så utsättes inte organisationen för vare sig klander eller skattemål som fallet varit när det gäller HSB Malmö.

Det är alltid svårt för att inte säga omöjligt att få till en fällande dom för en enskild medlem eller bostadsrättsförening som har sitt medlemskap i HSB. HSB har stora ekonomiska resurser som man använder för att krossa eventuella oliktänkande. Därför blir resultatet att HSB inte så ofta åker på några fällande domar. Motpartens pengapung tar oftast slut

Goran
2010-04-12, 09:53
I fällande domar kan man ju också räkna in de föreningar som fått nog av den behandling som HSB Malmö utsatt föreningar och dess medlemmar för och valt att lämna förvaltningen eller rent av lämna sitt medlemskap.

Man har alltså dömt ut HSB Malmö som inte lämplig affärspartner.

Pannrummet
2014-11-08, 09:54
Undra hur länge denna länk fungerar efter att det NU avslöjas att sista ordet lyder ..

http://www.riksbyggen.se/Tjanster/Bostadsrattsforeningar/Teknisk-forvaltning/Kampanj_Hur-ser-er-framtid-ut-med-Riskbyggen/