handdator

Visa fullständig version : Huslådor växte på höjden - Sydsvenskan


Admin
2010-01-11, 02:21
Bostadslådorna från 1960-talet har vuxit två våningar och fått välvda tak. Ett bra grepp som bör inspirera fler, tycker Bogranskarna.
På Norra Fäladen i Lund växer området Fredslyckan fram. Det är en omvandling av 18 hyreshus till bostadsrätter. Nu har man kommit drygt halvvägs och de gamla och omvandlade husen står sida vid sida. Det är svårt att se några likheter.
Bostadsföretaget som står bakom omvandlingen hade egentligen bara tänkt renovera husen. Det var arkitekten som föreslog att samtidigt bygga fler bostäder. Det blev dubbelt så höga hus. På de förstärkta tvåvåningshusen av betong har man byggt på trähus i två våningar. Utåt ser huset enhetligt ut och det är svårt, för att inte säga omöjligt, att hitta något exteriört som avslöjar 60-talsursprunget.
De 176 lägenheterna kommer att bli 450 när hela området står klart om drygt tre år.
– Att man kan få så många nya bostäder genom att utnyttja befintlig infrastruktur och utan att exploatera värdefull jordbruksmark är ett stort plus.

Klicka här för att läsa hela artikeln... (http://www.sydsvenskan.se/bostad/nybyggt/article619023/Huslador-vaxte-pa-hojden.html)