handdator

Visa fullständig version : Defekter på nybyggd lägenhet i brf, badrum - Ersättning?


Kroko123
2009-12-12, 11:42
Jag har precis haft besiktning på min nybyggda BRF-lägenhet från Riksbyggen som jag ska flytta in i om någon vecka. Det var väldigt många slarvfel och defekter som upptäcktes vid besiktningen, som ska åtgärdas.

En anmärkning som kan få lite större konsekvenser är att kaklet på ett ställe i badrummet inte är tillräckligt jämnt. Jag har visserligen rätt att få det åtgärdat, men konsekvenserna skulle nog bli rätt stora eftersom de i princip måste göra om allt från början med fuktspärr osv. Sannolikt skulle inflyttningsdatumet påverkas en del.

Ett möjligt alternativ verkar vara att acceptera felet men göra en överenskommelse om ersättning istället. Vad tycker ni vore en rimlig summa att bli ersatt med för denna typ av fel? Felet är av estetisk betydelse, men det är ju ingen direkt fördel den dag man ska sälja lägenheten.

schrapet
2010-01-04, 15:41
I en annan tråd i forumet (PEAB/HSB åtgärdar ej anmärkningar vid besiktning (http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=11429)) finner du en snarlik frågeställning. Du kan i alla fall begära minst 5000 kr.

Annars står du nog ganska maktlös inför byggherrar av BRF:er. Köper man dyra kapitalvaror kan man alltid vända sig till Allmänna Reklamationsnämnden/Konsumentverket men gäller det köp av en nyttjande rätt så faller man utanför konsumentlagstiftningen.

När det gäller nyttjanderätten av en lägenhet så gäller de garantier som står i upplåtelseavtalet (http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=8602) köparen skrivit på.

Trötter
2010-01-05, 14:27
Jag skulle nog begära att få alla anmärkningar åtgärdade samt en kompensation för de förseningar och obehag som medföljer genom att entreprenören åtgärdar felen.

Om man tar i mot en ekonomisk kompensation så ska den motsvar det belopp som det kommer att kosta att åtgärda felaktigheterna.