handdator

Visa fullständig version : Helt ny bostadsform i Västerås - Sveriges Radio


Admin
2009-12-01, 13:20
Nu ska de första ägarlägenheterna byggas i Västerås. Det är det kommunala bostadsbolaget Mimer som får ytterligare en bostadsform i och med att de bygger 23 stycken ägarlägenheter på Viksäng.

– Det grundar sig i att det är lite svårt att få lönsamhet i hyresrätter. Vi väljer därför att göra ett av de två nya husen som vi bygger i Viksäng, till ägarlägenheter, säger Fredrik Törnqvist, vd på Mimer.

Man räknar med att börja bygga under nästa sommar och de nya lägenheterna har blivit möjliga i och med nya regler som kom den första maj i år.
Den största skillnaden mellan en ägarlägenhet och en bostadsrätt är att den som köper själv äger lägenheten. Ett bostadsrättshus ägs av en förening och de boende har nyttjanderätt till sin bostad.

När det gäller ägandelägenheter görs alltså en styckning så att varje lägenheträknas som en egen fastighet. Och det betyder bland annat att lägenheten kan hyras ut i andra hand utan tillstånd, när det gäller bostadsrätter krävs tillstånd från bostadsrättsföreningen.

När det gäller äganderättslägenheter bildas i stället en samfällighet som ser till att städning och underhåll av gemensamma utrymmen sköts.

Klicka här för att läsa hela artikeln... (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=3275169)