handdator

Visa fullständig version : Fuktskada i brf:en vi får troligen INTE renovera lgh - Hjälp!


Helle
2009-10-27, 15:31
Vi köpte vår bostadsrätt för 5-6 år sedan. Dessa tvåvåningshus är "arbetarbostäder" från 1967 och byggdes med tanken att de skulle rivas efter 30 år nånting, så "lösningarna" är lite udda. I alla fall i badrummet!

Det finns ingen golvbrunn utan det finns ett hål i väggen som börjar vid golvets nivå. Stammarna i fastigheterna är korta och går i princip inte att byta ut så lätt. Ingen stamrenovering verkar därför föreligga, vilket känns tråkigt eftersom vi gått och väntat på att få vårt sunkiga badrum fixat.

Nu bestämde vi oss iaf för att renovera badrummet och gästtoaletten som ligger vägg i vägg. Vi vill riva väggen och få ett större badrum alltså.

På golvet ligger någon typ av matta och de ytskadade väggarna har någon typ av vävtapet. Det rinner alltid ut vatten på golvet när vi badat. Vad detta beror på vet vi ej säkert, kanske något fel med brunnen (badkaret sitter framför brunnen) eller pga att plaströret mellan badkaret och brunnen spruckit.

Nåja, vi hade hantverkare här och stanken därinne berodde på fuktskada, sa de. Nu fick vi aldrig några offerter, trots lång väntan, från de två firmor som varit här, men slutligen fick vi tag på Boservice som har stora kunskaper om dessa bostäder. Det känns tryggt. MEN, enligt Boservice MÅSTE man göra en ny brunn vid renoveringen och när man gör det så tas något filter bort som i sin tur påverkar grannen badrum!

Alltså, för att vi ska kunna genomföra denna renovering efter de lagar som nu finns måste grannen också vilja helrenovera sitt badrum!

Grannen är en kvinna, 50+ med hemmaboende vuxna barn. Renovering är troligen inget som hon tänkt ägna sig åt. Hennes lgh är stor, en 6a med uthyrningsdel, så förmodligen flyttar hon väl när barnen är utflugna, men den yngsta är 18-19 år, så det kan ju dröja.

HUR gör vi nu????????

Vi inväntar offert från Boservice, dessa ska sedan ta kontakt med grannen.

Men har vi inte skyldighet att åtgärda problem om de finns?
Och vi vill gärna göra något INNAN grannen under får vatten i sitt tak eller någon annan skada!

Vi vill renovera, vi MÅSTE renovera för vi står inte ut med skiten. Men nu kanske vi inte ens får!

Gäller hemförsäkring på något vis? Tror vi har Folksam.
Ville höra mig för innan jag ringer försäkringsbolaget.

Henric Lellky
2009-10-28, 03:30
Kontakta en besiktningsman som kan dokumentera en eventuell fuktskada. Om en fuktskada konstaterats så meddela föreningen detta samt anmäl till ditt försäkringsbolag att ni har fått en fuktskada i bostadsrättslägenheten.

Oavsett om föreningen vill eller inte vill byta vattenstammarna så ska ni inte låta en eventuell fuktskada vara oberörd/ej undersökt.

Det kan sedan också vara en god idé att kontakta de närmaste grannarna och meddela dessa om att ni har fått en fuktskada konstaterad.

Läs mer här;
Konsumenternas vägledning om bank och försäkring (http://bankforsakring.konsumenternas.se/) (tidigare "Konsumenternas försäkringsbyrå")