handdator

Visa fullständig version : Chans till snabba klipp skapar osämja - Flamman


Admin
2009-10-08, 22:35
Fyra inställda köpstämmor, bråk och anklagelser om ohederliga metoder från båda sidor. Frågan om Kastanjegårdens ombildning till bostadsrätter har förstört grannsämjan i kvarteret.
Ombildningen av Kastanjegården i Enskededalen utanför Stockholm har drivits sedan i våras. Den första köpstämman skulle ha varit i maj, men ställdes in av bostadsrättsföreningen med en dags varsel. Hyresgästföreningen tror det beror på att man inte hade lyckats mobilisera minst 67 procent av hyresgästerna för en ombildning.
Allt tycks ha eskalerat under den fjärde och senaste köpestämman i mitten av september. Hyresgästföreningen i Kastanjegården var orolig för att allt inte skulle gå rätt till och valde att kalla in oberoende medborgarvittnen. Totalt slöt runt 20 personer upp utanför lokalen där stämman skulle hållas. De fick inte vistas inne i lokalen.

Ett bostadsklipp
Det fanns inte majoritet vid den här stämman heller. Senare beslutade Svenska bostäder om förlängning av erbjudandetid för att ombilda. Bostadsrättsföreningens konsult uppgav Teres Lindbergs närvaro som ägarrepresentant som ett av skälen.
– Det känns tråkigt att bli använd som en murbräcka i det här sammanhanget. Jag krävde aldrig att få vara med på stämman, säger Teres Lindberg.
Ett skäl till att ombildningen väcker så heta känslor kan vara att det finns mycket pengar att tjäna. Den nybildade bostadsrättsföreningen Äppelgården ligger inte långt från Kastanjegården. Enligt föreningens egna uppgifter fick medlemmarna köpa sin lägenhet för drygt 12.000 kronor per kvadratmeter. Marknadspris i området kan ligga på runt 25.000.
– Flera av dem som är mest för ombildning kommer troligen att flytta härifrån snart. Det finns till exempel par som nyligen fått barn och bor i en tvåa, säger Majne Wistheden från Hyresgästföreningen.
Jonas Fermelin, ordförande för bostadsrättsföreningen Kastanjegården, tillbakavisar helt anklagelserna.
– Vi har försökt informera på ett sakligt sätt. Jag känner inte igen beskrivningen.

Klicka här för att läsa hela artikeln... (http://www.flamman.se/chans-till-snabba-klipp-skapar-osamja)