handdator

Visa fullständig version : Ökande bristvara - Kvällsposten


Admin
2009-10-06, 10:07
Boende och bostäder spelar en central roll i vår tillvaro som vi alla har ett personligt förhållningssätt till. I går presenterade Fastighetsägarna syd en mätning bland privata fastighetsägare som utlovade ytterligare 300 hyresbostäder i Malmö om året mot de 200 som byggs i år - om bara regelverket blev snällare.
De största stötestenarna är enligt de svarande den snåla marktilldelningen från kommunen till de små byggföretagen, byggkostnaderna som nu ligger på 24 000 kronor kvadraten och inte minst det genomreglerade hyressättningssystemet. Samt naturligtvis de rigida tillgänglighetskraven från myndigheterna som kräver hiss i alla väder när fastighetsägare exempelvis inreder vindar till bostäder i befintliga hyresfastigheter.
Att hyresrätterna - som omfattar cirka 25 procent av bostadsmarkanden - tappar mark är egentligen ingen nyhet. Förutom förklaringarna ovan handlar det ju om att allt flera fastigheter ombildas till bostadsrätter samtidigt som vi börjat få se de första ägarlägenheterna. Naturligtvis spelar avskaffandet av de tidigare så attraktiva statliga byggsubventionerna också en stor roll.
Trycket att hitta en hyresrätt i Malmö är således stort. Och viljan bland de privata fastighetsägarna att bygga och skapa nya finns där hela tiden. Men det behövs lättnader.
Och visst måste tillgänglighetskraven kunna anpassas och vara flexibla i kontakten med verkligheten. Unga och samboende studenter behöver ju inte ha hiss till sin vindsvåning. Kommunerna behöver heller inte bara sälja mark till de stora byggherrarna med de imponerande initialerna utan borde även kunna sträcka ut en hand mot småskaligt byggande.
I Sverige byggs det bara hälften så många bostäder om året som i våra grannländer.

Klicka här för att läsa hela artikeln... (http://kvp.expressen.se/nyheter/1.1732306/jan-olof-bengtsson-okande-bristvara)