handdator

Visa fullständig version : Byte till individuell elmätning i brf


rannerboy
2009-09-29, 09:40
Hej!

Vi har Fortum som elleverantör i vår förening med bara ett gemensamt abonnemang och vi skulle helst vilja byta detta till individuell mätning för varje lägenhet.

Vid kontakt med Fortum fick jag svaret att de kan installera separata eltavlor (abonnemang) men detta skulle kosta i runda slängar 5 000 kr/lägenhet. Tycker detta låter i dyraste laget och dessutom platskrävande. Mer hjälp än så kunde jag inte få av dem.

Jag har däremot hört talas om att man betydligt billigare ska kunna köpa nån typ av mätare som man installerar i varje lägenhet, och att man sedan kan fortsätta att köra på samma delade abonnemang, med skillnaden att man gör avläsningen och faktureringen till medlemmarna själva. Nån som vet mer om detta? Vad det kostar och vem som saluför och installerar såna mätare?

/Markus

Undrandez
2010-11-09, 03:11
frågan är väl vem som betalar dosan inne i din lägenhet!
du eller föreningen?
enligt våran förening ska vi som medlemmar få betala för dosan själva och den skulle väl oxå kosta nåt sådant.
nåt annat som är intressant är hur delar de praktiskt upp allt annat,tex tvättstuga,loftgångar,hiss,för det ska ju fortfarande gå på föreningan och inte på oss medlemmar.

totiki
2010-11-09, 06:49
På vår båtklubb har vi separata mätare till de som ligger i vattnet över vintern. Det har varit mycket strul kring dessa. De har inte visat rätta mängder, de har även visat fel inbördes. Så det gäller att hitta mätare av god kvalitet.

Gusten
2010-11-09, 08:02
Om man ändrar så att varje lägenhet har sitt eget abonnemang så
kanske det även blir högre fast månadsavgift per lägenhet ?

tette
2010-11-09, 13:50
http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=8679&highlight=elm%E4tning
http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=3457&highlight=elm%E4tning
http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=4755&highlight=elm%E4tning

Så här är det diskuterat tidigare.

http://www.vaduren.se/?rID=1063

Väduren betalade cirka 8 miljoner för övergång till individuell el för 901 lägenheter, se årsredovisning för år 2008.

Det lade man bara till som en kamouflerad avgiftshöjning trots stämmobeslut att en arbetsgrupp skulle tillsättas för att diskutera, men då hade man redan kört över medlemmarna med att installera mätarna.

I vintras när elpriset läg på 1,40kr per KWH var det en del som gnydde över avgiftshöjningen på 10% .

Alltså cirka 10 000per mätare, nu vet ju ni som läst lite om Väduren att där finns en förvaltare som sköter alla upphandlingar, och kommer med de flesta förslag och skor sig på 901 medlemmar.

Trots 10 000per lägenhet, åtgärdades inte den lilla målning runt den nya mätaren som var mindre, och klisterlapparna som visar var säkringarna gick till fick man i brevlådan. Fy för den lede.