handdator

Visa fullständig version : Gör det lättare att ombilda till bostadsrätt - MyNewsdesk


Admin
2009-09-25, 19:43
SBC uppmanar regeringen att avskaffa "kvalificerad majoritet" för bostadsköp.
För att en bostadsrättsförening ska kunna ombilda en hyresfastighet krävs att 67 procent av de boende röstar för förslaget. Regeln är mycket udda om man jämför med normala demokratiska majoritetsbestämmelser. Konsekvensen är att det skapas onödiga konflikter mellan grannar. Och ombildningsmotståndarna gör allt för att skrämma hyresgästerna från ombildning. Lösningen är enkel; återinför reglerna som gällde till 1999, krav på enkel majoritet.
Bostadsrättsorganisationen SBC skriver därför brev till kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell och uppmanar att ändra till normal majoritet, det vill säga minst 50 procent ska vara för förslaget.
"Hela ombildningsprocessen får felaktigt fokus. I praktiken har denna bestämmelse allvarligt skärpt motsättningarna mellan hyresgäster i ett stort antal föreningar. Problemet är att just majoritetsbestämmelsen utnyttjas av de som är emot ombildningar som lägger ner stora ansträngningar på att mobilsera ett motstånd och försöka förhindra ombildningen", skriver bostadsrättsorganisationen SBCs vd Göran Olsson i sitt brev.

Brev till Mats Odell (http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/sbc_ek_foer/pressrelease/download/resource_attached_pdf_document/322615) (PDF)

Klicka här för att läsa hela artikeln... (http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/sbc_ek_foer/pressrelease/view/goer-det-laettare-att-ombilda-till-bostadsraett-322615)