handdator

Visa fullständig version : Att hyra är att äga enligt ny dom - Sydsvenskan


Admin
2009-09-19, 01:40
Är förstahandskontrakt på en hyreslägenhet en ekonomisk tillgång? En lägenhet i centrala Lund blir vägledande för landets hyresgäster.
Enligt länsrätten är det inte en tillgång att ha förstahandskontrakt på en lägenhet, bland annat för att det är förbjudet att sälja hyreskontrakt.
Skatteverket tycker tvärtom att hyresrätter är en tillgång eftersom de ibland ombildas till bostadsrätt och då säljs till priser under marknadsvärdet. Hyreslägenheter kan också hyras ut i andra hand och på det sättet ge inkomster – även om andrahandshyran inte får vara högre än i en jämförbar lägenhet hos det kommunala bostadsbolaget.
Både kammarrätten och Regeringsrätten går på Skatteverkets linje. Regeringsrätten menar att hyreslägenheten i Lund är en tillgång, även om kontraktet inte går att sälja.
Klicka här för att läsa hela artikeln (SDS)... (http://sydsvenskan.se/lund/article551272/Att-hyra-ar-att-aga-enligt-ny-dom.html)


Måste skatta för såld hyresrätt - Försäljning av hyresrätt ska beskattas
En kvinna som sålt sin hyresrätt till sin värd borde ha skattat för beloppet. Det slår Regeringsrätten fast i en dom.
En kvinnlig hyresgäst, numera avliden, sålde 2005 sin hyresrätt till sin värd. Hon fick 320.000 kronor, 20.000 kronor i flyttersättning och 300.000 i ersättning för att hon avstod från hyresrätten.
Skatteverket krävde att hon skulle betala kapitalskatt på försäljningsbeloppet - 300.000 kronor, skriver Dagens Juridik.
Dödsboet har hävdat att hyresrätten inte har varit en tillgång eftersom det inte finns någon legal marknad för hyresrätter.
Klicka här för att läsa hela artikeln (DN, 2009-09-22)... (http://www.dn.se/ekonomi/forsaljning-av-hyresratt-ska-beskattas-1.958089)