handdator

Visa fullständig version : Fråga familjejuristen om arv - Sydsvenskan


Admin
2009-09-14, 23:31
- Jag och min man är gifta och har gemensam ekonomi, bl a gemensam bostadsrätt. Vi har nga gemensamma barn, mitt yngsta barn är boende hemma (17 år) och våra andra barn är utflyttade. Vi vill försäkra oss om att kunna bo kvar i bostadsrätten ifall den ene av oss går bort. Hur ska vi lösa detta bäst? Kan vi i testamentet be barnen att ej ta ut sin arvslott förrän vi båda har gått bort?
- En begäran att barnen inte skall ta ut arvet när den förste avlider är just en begäran. Barnen har ändå rätt till sin laglott. Ni halverar ändå summan som Ni måste lösa ut barnen med genom att skriva ett testamente. Se över livförsäkringar och sätt in varandra som förmånstagare. Teckna nya livförsäkringar.

- Vi ska ju betala skatt på försäljningen av lägenheten. Det är 22% av försäljningsvärdet. Man får dock göra ett avdrag på 150% av taxeringsvärdet år 1974. Men hur ska man kunna få reda på detta. Varken bostadsrättsföreningen eller mäklaren kan ta fram något belopp på vad taxeringsvärdet var 1974. Tacksam för svar.
- Skatten är 22 procent av vinsten, inte av försäljningssumman. Från försäljningssumman avräknas försäljningsomkostnader, anskaffningsvärdet samt bl a kapitaltillskott till föreningen. Som ett alternativt anskaffningsvärde kan Ni använda 150 procent av bostadsrättens andel av föreningens förmögenhet 1974. Förmögenhetsvärdet är tillgångarna i föreningen (taxeringsvärdet) minus skulderna i föreningen. Finns gamla bokslut i föreningen?

Klicka här för att läsa hela artikeln (SDS)... (http://sydsvenskan.se/chattarkiv/article549847/Fraga-familjejuristen-om-arv.html)

Se även;
Kapitaltillskott och insatshöjning i brf (http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=18966)