handdator

Visa fullständig version : Låna ut sin lägenhet, ej andrahandsuthyrning?


Schmiterlöw
2009-09-03, 13:04
Vad gäller för att LÅNA ut sin lägenhet?

En medlem i vår förening är mantalsskriven på annan adress än föreningens och lånar kontinuerligt ut sin lägenhet. OBS: Det handlar enligt uppgift ej om 2:a handsuthyrning utan om att hon LÅNAR ut den.

Vad gäller juridiskt? Borde hon inte vara folkbokförd där hon är medlem?

Kan hon hålla på så här år ut och år in?

Tacksam för svar

schrapet
2009-09-03, 13:30
Hur kan ni veta att det är fråga om att låna ut?

Om inte vederbörande är släkt med bostadsinnehavaren och bor i lägenheten under längre tid är det nog fråga om uthyrning även om det heter låna. Styrelsen ser väl knappast några hyres-slantar!!

Jag anser att styrelsen skall behandla det som en 2:a handsuthyrning oavsett vad som sägs.

clabbe
2009-09-03, 15:20
Hyresnämnden jämställer utlåning av hyreslägenhet med andrahandsuthyrning. Det borde gälla det samma för bostadsrättslägenheter. Alltså krävs styrelsens tillstånd för att låna ut sin lägenhet. Annars finns det grund för förverkande.

Vad gäller folkbokföringen så ska man vara folkbokförd där man tillbringar sin regelbundna dygnsvila. Man är alltså inte skyldig att vara folkbokförd där man är medlem i en bostadsrättsförening.

MikHo
2009-09-04, 07:05
Jag tolkar det också som en 2:a handsuthyrning fast med 0:- i avtalskostnad och därför skall det finnas ett avtal som reglerar denna "utlåning".

Prata med BRI och oavsett vem som lånar (ni har lika svårt att neka 2:a handsuthyrning som medlemskap) så för "pappersarbetets" skull så önskar ni ett avtal med inblandades information samt den månadsavgift som gäller (alltså 0:-)

j.a
2009-09-04, 09:57
Den riktigt termen är upplåtelse i andra hand, sedan om hyra utgår eller ej är inte avgörande för om det är en sådan upplåtelse.

Det finns betydligt fler skäl att neka andrahandsupplåtelse än medlemskap i en förening.

Anima
2009-09-04, 12:07
Vi har en medlem som bara flyttat ett par kvartet bort (och är skriven där) medan hon upplåter bostadsrätten i vår förening till olika människor. Styrelsen har inte fått någon förfrågan om lov att upplåta.

Själva poängen med bostadsrätt är väl att man bor där? Eller?

Vad kan vi göra?

clabbe
2009-09-04, 12:37
Jag tycker ni ska ge en tillsägelse till medlemmen att hon ska lämna in en ansökan om att få hyra ut i andra hand. Sen får ni i styrelsen pröva om tillstånd kan ges.

Anima
2009-09-04, 13:31
Tack för rådet.
Försöker komma fram till Fastighetsägarnas rådgivning men inte så lätt.

Att bo på annan ort och arbeta eller pröva att bo ihop är vad jag förstår anledningar att få upplåta i andra hand. MEN - här har vi en medlem som bor två gator bort och som inte verkar ha någon avsikt att bo i lägenheten hos oss men kvarstå som medlem.

Vad gäller juridiskt?

clabbe
2009-09-04, 14:52
Om medlemmen hyr ut utan tillstånd finns det grund för förverkande dvs medlemmen blir uppsagd från sitt medlemskap och föreningen får då sälja lägenheten. Eftersom det här inte är det lättaste rekommenderas ngn duktig jurist som kan området som kan hjälpa er.

Einar
2009-09-05, 07:51
Här ett "komplicerat" fall. Måste börja med släktskapsförhållanden (enligt folkbokföringen).

Person A är fader till männen B och C. D är en okänd kvinna utan känt släktskapsförhållanden till någon av de övriga.

B står som ägare till bostadsrätten sedan 5-6 år tillbaka och är medlem i föreningen.

På dörren och i trappuppgången anslås bröderna B och C som boende i lägenheten.

C är gift och bor enligt folkbokföringen på helt annat håll (men övernattar i vår brf bevisligen i olika perioder).

B har aldrig ens bott på vår ort enligt folkbokföringen utan är ogift och bor på helt annan ort mer än 10 mil härifrån (och har aldrig bott närmre).


D är en okänd kvinna som, enligt folkbokföringen, aldrig bott i lgh och saknar något känt/noterat släktskap med någon av A,B eller C.

Enligt folkbokföringen är A folkbokförd (såsom enda boende där) i lgh såsom c/o hos D. Hur kan man vara skriven c/o hos en person som inte bor på samma adress???

A har aldrig veterligen synts i lgh. Hans närmast föregående adress var enligt folkbokföringen "okänd".

Enligt en mycket underlig fullmakt i övrigt inför årets stämma (med tre olika alternativa fullmaktshavare angivna i prioritetsordning) indikeras att styrelsen på något sätt godkänt 2:a-handsuthyrning. Men medlemmen har alltså aldrig bott där, varken före eller efter köpet.

Uppenbarligen tycks styrelsen godkänna detta. Det är så att man kan tro att "besvärande" omständigheter kan lösas med pengar under bordet. Vad skall man annars tro när andra får avslag på grunden att det är "oseriöst" t ex för att vederbörande arbetar på annan ort (flera andra olika exempel finns). I ovan refererat fall bor vice värden innanför dörren mittemot B+C.

Vi har skriftligt ställt frågor till styrelsen men får inga svar. Detta gäller samma förening (och samma urdåliga styrelse) som vi stämt för genomförandet av årets stämma (se annan tråd (http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=10016)).

Ska man bry sig eller bara strunta i alltihop?