handdator

Visa fullständig version : Drömaffären blev rena mardrömmen - Helsingborgs Dagblad


Admin
2009-08-09, 09:27
Förra året hittade Signe och Kjell Jönsson en ideallägenhet med magnifik utsikt på Ringstorp. Och slog till. Det ångrar de i dag. De bor nämligen kvar i sitt gamla radhus – drygt 200 000 kronor fattigare.
– När vi hittade en fantastisk bostadsrätt på åttonde våningen på Ringstorp kändes allt helt rätt. Vår mäklare, som höll i båda affärerna, tyckte inte att vi behövde täcka upp med någon typ av säljgaranti eftersom radhuset var attraktivt och priset bra.
– När en, som vi tyckte, seriös köpare bestämde sig för vårt objekt, då slog vi själva till. Vi signerade kontrakt och betalade handpenning på 125 000 kronor för lägenheten vi så gärna ville ha.
Allt var klart för att slutföra även radhusaffären.
– Vi skulle träffas och skriva på papperen, men plötsligt ringde köparen och backade eftersom han i sin tur inte blev av med sitt hus.
– I två månader försökte vi sälja. Ja, vi provade till och med att hyra ut i andra hand, men den ekonomiska krisen gjorde att vi misslyckades, och utan signerat kontrakt ville inte banken ställa upp med lån.
Signe och Kjell Jönsson tvingades dra sig ur sin drömaffär. Snart stod det klart att de förlorade handpenningen på tio procent av köpesumman, 125 000 kronor. Dessutom fick de besked om att de skulle bli ersättningsskyldiga för ytterligare merkostnader i samband med en ny försäljning av Ringstorpslägenheten.
– Avtalsbrott kallades det. Och vi fick ett, som vi tyckte, hotfullt brev från en advokat.
I överlåtelsehandlingens tolfte paragraf talas om skälig ersättning när ena parten inte fullbordar sina åtaganden. Men kravet kom som en chock.
Paret Jönsson anmodades att betala drygt 78 000 kronor i skadestånd, eftersom säljaren tvingats gå ner 110 000 i pris. Sedan tillkom bland annat 12,5 procents ränta för två månaders förlorad mellanskillnad (21 094 kronor) samt mäklararvode på 51 000.
– Vi fick kalla in en egen advokat som inte hittade några juridiska fel, men som ändå uppmanade oss att dra av 12 800 kronor för vissa poster på räkningen. Det gjorde vi, men den summan var ungefär samma som vi blev skyldiga för att vi anlitat advokathjälp, så det blev egentligen ingen skillnad i slutändan, berättar Signe Jönsson.
För betalade gjorde de. Inom 14 dagar, som de uppmanats till. Styrda av en grundmurad vilja att alltid göra rätt för sig.

Klicka här för att läsa hela artikeln... (http://hd.se/bostad/2009/08/09/droemaffaeren-som-blev-rena/)