handdator

Visa fullständig version : Senaste nytt om bostadsrätter


Admin
2008-03-20, 21:03
På följande webbsida;
Senaste nytt om bostadsrätter (http://hotpot.se/hsb-senaste-nytt.htm)
kan du själv se vad media skriver just nu om bostadsrätter och HSB, SBC/Bostadsrätterna, Riksbyggen.

Alltid aktuell information om vad som händer runt om i Sverige!

Där kan man t.ex. se att vad som är aktuellt i dagarna är;

1. Allmännyttan säljs billigt (SvD)
Många av de totalt runt 500 hyresrätter som sålts vid ombildningar till bostadsrätt i Stockholms innerstad senaste året har gått billigt. "Vi är emot att de över huvud taget säljs, men om de nu ändå säljs ska de gå för marknadspris", säger Terje Gunnarson vid Hyresgästföreningen till SvD.se.

2. Här reas bostäderna ut (Aftonbladet)
Allmännyttan säljs för halva marknadsvärdet.
Sedan stopplagen om utförsäljning av allmännyttiga bostäder slopades i juli förra året har 524 lägenheter blivit bostadsrätter bara i Stockholms innerstad.
Av dessa har nästan 70 procent ingått i fastigheter som sålts för under 30 000 kronor per kvadratmeter, vilket på flera adresser är mindre än hälften av marknadsvärdet, enligt Mäklarstatistiks senaste mätning.
– Det är helt klart en bra affär att köpa loss sin hyresrätt. Normalt är omsättningen hög i föreningen det första året, säger Claudia Wörmann, utredare vid Mäklarsamfundet.
Ytterligare 2 878 lägenheter i innerstan har värderats och står nu redo att säljas.

3. Pang i Stockholm (SvD)
Trots att var fjärde stockholmare bor kommunalt framställer socialdemokraterna försäljningen av 5 000 hyresrätter som någon slags social katastrof.
Trots att det finns mer än 100 000 kommunala hyresrätter är man mot ombildning till bostadsrätter.Min kommentar:
Så många som 524 hyresrätter som sålts och ombildats till bostadsrätter i Stockholm sedan juli 2007, då riksdagen slopade kravet på ett särskilt tillstånd från länsstyrelsen för att ombilda allmännyttans bostäder till bostadsrätter. Hyresgästföreningen gillar inte läget eftersom det blir så få allmännyttiga bostäder kvar. De behövs i systemet.
Hyresgästföreningen betonar också att det största problemet är fusket kring ombildningar med bland annat dåliga röstförfaranden.

4. Nya försök att bilda bostadsrätt (http://hd.se/helsingborg/2008/03/20/helsingborgshem-ger-paa-hoegaborg/) (HD)
Helsingborgshem gör ännu ett försök att ombilda hyreshus till bostadsrätter. För 30,5 miljoner kronor erbjuds hyresgästerna på Viskgatan 12–14 köpa loss fastigheten. Det är visserligen bara 33 av de 54 hushållen som har lämnat in en intresseanmälan, men det räcker för att gå vidare i processen. De som inte är intresserade erbjuds stanna kvar som hyresgäster ifall ombildningen genomförs.
— Vi bedömer att den enskilde hyresgästen kan minska sina boendekostnader med 3–4 procent om de bildar bostadsrättsförening och köper fastigheten, säger Petter Swanborg på Helsingborgshem.Min kommentar:
Det finns en hel del problem med att ombilda till bostadsrätt!
En besparing på 3-4 % genom att gå från hyresrätt till bostadsrätt låter inte särskilt imponerande, speciellt eftersom denna besparing helt förutsätter en kompetent styrelse som ser till föreningens bästa samt en kompetent förvaltning, och för detta finns inga garantier.

5. Granne på blodigt allvar (DN Bostad)
I 3:e kapitlet i Jordabalken anges allmänt hur grannar ska förhålla sig till varandra och på vilket sätt man kan ställas till ansvar. Om konflikten inte kan lösas kan man kolla om det finns hjälp till medling genom kommunen, så kallad kommunal medlare. Rådgör med ditt försäkringsbolag. Anlita juridisk hjälp.
Min kommentar:
Men ingenstans regleras det hur konflikter mellan styrelse och medlem i bostadsrättsförening ska lösas!

stephan
2008-03-20, 21:17
Det trodde jag du visste Admin.
hur styrelser och medlemmar ska tala samma språk.

Det har ju HSB löst, genom att föreningen certfierar sig.

Det är ju ett bevis på att styrelsen är öppen, kan sina saker och behandlar medlemmrna på bästa tänkbara sätt?ELLER ÄR DET INTE SÅ???????

Det är ju dessutom opartiska revisorer som gör bedömningen att godkänna certifieringen.

Dessa kan väl inte komma från BoRevision???

Seieki
2016-11-12, 15:00
3. Pang i Stockholm (SvD)
Min kommentar:
Så många som 524 hyresrätter som sålts och ombildats till bostadsrätter i Stockholm sedan juli 2007, då riksdagen slopade kravet på ett särskilt tillstånd från länsstyrelsen för att ombilda allmännyttans bostäder till bostadsrätter. Hyresgästföreningen gillar inte läget eftersom det blir så få allmännyttiga bostäder kvar. De behövs i systemet.
Hyresgästföreningen betonar också att det största problemet är fusket kring ombildningar med bland annat dåliga röstförfaranden.Någon som har statistik på utvecklingen efter att detta inlägg skrevs. Pågår ombildningarna fortfarande i samma takt eller har det avtagit?