handdator

Visa fullständig version : Krisen hejdar ombildningarna - Sydsvenskan


Admin
2009-07-21, 10:44
Ombildningsracet är på väg mot ett totalstopp. Antalet nybildade bostadsrättsföreningar har aldrig varit lägre under 2000-talet. Lägre byggtakt, dyra ombildningar och finanskris ligger bakom. Men även regeringens planer på en ny hyreslag får fastighetsägarna att hålla på sina hus.

Endast 199 nya bostadsrättsföreningar har bildats under årets första sex månader. Det är en minskning med 61 procent jämfört med motsvarande period förra året. Det visar ny statistik från Bolagsverket.
Minskningen i Stockholm är 71 procent, men även i de andra storstadsregionerna är nedgången påtaglig. I Malmö och Lund har det bara bildats 10 nya föreningar sedan årsskiftet.
Samtidigt avslutas många bostadsrättsföreningar. Det är framförallt föreningar som lägger ner verksamheten eftersom ett bygge inte blir av eller på grund av att medlemmarna inte längre planerar att köpa sitt hyreshus. Bara i år har 101 föreningar tagit ner skylten, och under maj månad var antalet avslutade föreningar till och med större än antalet nybildade.

Rekord år 2007
Enligt Bolagsverket fanns det vid årsskiftet 26 095 bostadsrättsföreningar i Sverige. Företaget SBC bedömer att cirka 20 000 av dem äger ett bostadshus. De övriga har bildats för att eventuellt köpa loss ett hyreshus.
Rekordåret 2007 registrerades 1 526 nya föreningar. Under första halvan av 2009 har 199 föreningar bildats.

Klicka här för att läsa hela artikeln... (http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/article511097/Krisen-hejdar-ombildningarna.html)