handdator

Visa fullständig version : Golvvärmefunktion i badrum, lägenhet – max 25 grader normalt?


johanni
2009-07-17, 12:04
Vi har av hantverkare fått en T2-blå värmekabel (40 m, 400 W) installerad i vårt badrum i lägenheten. Vi tycker att det är lite dålig kräm i kabeln och undrar vad vi borde förvänta oss.

Badrummet i vår bostadsrätt är på 4,3 kvm med en yttervägg i mjuk ytong och dörr mot hall som saknar element. Kabeln ligger under upp till 10 cm maxit grovbetong som har använts för fallbyggnad.

Vid installationen kortslöts kabeln då hantverkarna råkade gå emot med bilmaskin för att reparera en annan skada. Den kortslutna kabeln "brändes" enligt dem och de kopplade förbi två kabelslag (ett i duschen och ett under tvättmaskin).

Oavsett hur hög styrtemperatur vi ställer in (även över 30 grader) mäktar kabeln aldrig värma mer än till drygt 25 grader. Den regleras hela tiden av golvgivare (inte rumsgivare). Är detta normalt? Borde den inte kunna värma mer?

Termostaten har även en s.k. boost-funktion som ska värma +5 grader under 2 h. Detta klarar förstås inte vår kabel av. Vid första start tog det nästan 48 h för rummet att nå 25 grader från 19 (dörren hela tiden stängd).

Har någon erfarenhet av något liknande? Kan vi kräva ersättning från hantverkarna vid slutförhandling? Vid det här laget är vi uppe i 7 st förseningsviten á 5 % efter oändligt krångel med det mesta.

totiki
2009-07-29, 12:38
Kabeln ligger under upp till 10 cm maxit grovbetong som har använts för fallbyggnad.
10 cm låter som rätt mycket och kan säkert förlänga tiden det tar att värma upp golvet. Ligger givaren på samma djup kan den värmas upp till rätt temperatur och slå av termostaten innan golvet nått denna temperatur, så klart. Men termostaten borde ändå reagera på att ni vill öka värmen ifall det finns utrymme för detta på skalan.

Vid installationen kortslöts kabeln då hantverkarna råkade gå emot med bilmaskin för att reparera en annan skada. Den kortslutna kabeln "brändes" enligt dem och de kopplade förbi två kabelslag (ett i duschen och ett under tvättmaskin).
Det låter som att kabeln förkortats vilket givetvis medför en effektsänkning. Hur långt är ett kabelslag? 2 m eller 4 m? Är det 4 m blir förkortningen 8 m med 2 slag. På en 40 m kabel är det 20%. Det är en hel del, och vad det gäller toppmatningen kan det innebära att nästan all "kräm" försvinner när det gäller de extra graderna. Så detta är förmodligen grunden till ert problem.

Är förbikopplingen OK enligt gällande elföreskrifter?

Borde ni inte kunna få ett rabatterat pris på jobbet eftersom ni måste leva med denna sämre effekt? 20% ?

Frågan är om ni inte också p g a. detta kommer att få leva med en högre elkostnad för att uppnå de 25 graderna?

Piggelin
2009-09-21, 22:55
I de flesta termostater finns en maxbegränsning på en viss effekt. Kontakta tillverkaren och fråga hur du ändrar på denna begränsning.