handdator

Visa fullständig version : Varför lägre avgifter längre ned i huset i brf?


Peter B
2009-07-08, 00:44
I vår förening har lägenheterna i bottenplanet lägre andelstal (http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=13010) än vad de lika stora längre upp i huset har. Jag har för mig att den här skillnaden är vanlig och går att motivera.

Vet någon i detalj vilka orsakerna är till dessa lägre andelstal längst ned?

totiki
2009-07-08, 08:48
Det är en gammal kutym som även idkas i hyreshus. Det gäller upp till fjärde våningen, därefter blir andelstalet lägre igen.

Enligt en tradition i Stockholm från 1700 & 1800 talet är det finast att bo i paradvåningarna som ligger i gathuset på 1a, 2a & 3e våningen. Det finns ingen insyn och förhoppningsvis finns en diger utsikt istället mot en park eller liknande.

Personligen är jag mer förtjust i markkontakt och helst med möjlighet att gå rakt ut i trädgården för att dricka kaffe, släppa ut hunden, katten eller kaninen. Att kunna plocka en vacker bukett blommor till födelsedagsbarnet i morgonrocken är också en fördel, som jag ser det.

Givetvis glädjer jag mig åt att detta betraktas som sämre och minskar mitt andelstal.
Däremot ur ett demokratiskt perspektiv anser jag detta felaktigt och anser att utgångspunkten bör vara andelstal enligt kvm. Dock kan man minska andelstalet för de som har det sämre beroende på verkliga problem som trafik, buller, sanitära olägenheter m m. I händelse av att sådana problem rättas till bör också andelstalen justeras. Avundsjuka får ej vara en anledning till andelstalens fördelning. Enligt min åsikt.

bostadsrättsinnehavare
2009-07-08, 09:16
Jag bodde en gång på första våningen, och jag säger aldrig mer!

Admin
2009-07-08, 15:53
Det gäller upp till fjärde våningen, därefter blir andelstalet lägre igen.

Det visste jag inte, och jag undrar om det är normalfallet att andelstalet går neråt igen efter våning fyra?
I min brf stiger andelstalet för varje våning (även efter den fjärde våningen).

Vad jag vet så är det högre andelstal högre upp bl.a. för att fördela hisskostnaden på hur den utnyttjas av bostadsrättshavarna och deras besökare (rent generellt).

Jag instämmer helt i att om man har en uteplats så är det guld värt av denna anledning att bo på markplan.

Jag bodde en gång på första våningen, och jag säger aldrig mer!
Varför det?
Men jag håller med, av den anledning att trafiken är som störst och högst på den första våningen, och dessutom kan det vara en hel del störningar från källarens tvättstugor och andra utrymmen.
Jag har aldrig själv bott på det första våningsplanet, men jag kan tänka mig att det kan vara rätt stökigt. Nu bor jag på andra våningen, och trivs utmärkt på denna höjd över havet.

Igår brann det i grannhuset där jag bor. Då tänkte jag hur enkelt det är för mig att skutta ut från balkongen och landa relativt smärtfritt på gräsmattan under min balkong.

totiki
2009-07-08, 17:17
Ja, det är ju egentligen upp till ombildaren och de kriterier de ställer upp. Men traditionell kutym är, och det gäller även för hyresrätter, att avgiften sjunker efter 4e våningen. Kanske p g a det som hände i din grannfastighet eller för den olägenhet det betyder ifall hissen är trasig eller som i äldre hus, ingen hiss överhuvudtaget.

Det finns ombildare som höjer andelstalet för sjöglimt och all sköns olika kriterier. Personligen anser jag detta som nys. De som bor i huset bör i 1a hand dela bördorna efter kvm. Sedan kan det finnas anledning att sänka för vissa olägenheter.

Gusten
2009-07-10, 12:54
I HSB:s och SBC:s nyproduktion brukar man för likvärdiga lägenheter ha samma andelstal för årsavgiften oavsett hur högt i huset lägenheten ligger.

Däremot brukar insatsen vara högre ju högre upp bostadsrätten ligger.
Jag antar att detta är en marknadsanpassning för att förhindra att man får svårsålda lägenheter längre ner i huset.