handdator

Visa fullständig version : Tips för att bygga badrum - Hög tröskel - Föreningens höga självrisk


bostadsrättsinnehavare
2009-06-02, 11:47
Jag borde kanske vända mig till ett byggforum för att få svar på detta problem men jag gör först ett försök här.
Jag håller just nu på med en badrumsrenovering efter en vattenskada och föreningen har anlitat hantverkare som ska fixa rivning och ny golvbrunn. Ytskiktet får jag senare stå för helt själv.

Problemet är nu att man har monterat golvbrunnen alldeles för högt. Golvbrunnens övre kant är i nivå med dörrtröskelns övre kant. När man lagt flytspackel, fuktspärr, fix och klinkers måste man höja den nuvarande tröskeln 3,5 cm från nuvarande 3 cm dvs. jag kommer att få en tröskel som är minst 6,5 cm (!!!).
Några egentliga byggnormer som anger hur hög en tröskel får vara verkar inte finnas men jag anser att denna höjd är helt oacceptabel. Till saken hör att jag påpekade för hantverkarna redan innan arbetet påbörjades att det var viktigt att inte placera brunnen för högt. Likt förbannat verkar man inte ha lyssnat på detta utan placerat brunnen för högt.

Det ursprungliga klinkers-golvet från 20-talet fanns kvar under våtrumsmattan som man rivit bort. Dessa klinkers finns nu fortfarande kvar på halva golvet. Andra halvan består av cement där ett badkar fanns en gång i tiden. Dessa klinkers måste tas bort av två skäl. För det första finns under klinkerplattorna en fuktspärr och det är förbjudet att ha två fuktspärrar. Dessutom finns risk att de ursprungliga klinkerplattorna lossnar och vem som helst kan ju räkna ut vad det skulle få för konsekvenser.

Har ni några förslag på hur man ska gå tillväga för att få detta fixat? Man kan ju anta att byggfirman kommer att komma med en uppsjö av argument för att slippa att göra något. Jag kan tänka mig att de till att börja kommer att säga att en 6 cm tröskel inte är så farligt att leva med och att de har sett värre. Detta hjälper ju inte mig och det måste väl ändå vara jag som i slutändan bestämmer hur hög tröskel jag vill ha?

Admin
2009-06-02, 12:13
Jag (som också är mitt inne i en barumsrenovering, med alla problem det innebär) begärde in offert för att kakla om och lägga ny klinkers, med ny rostfri golvbrunn.

Den byggfirma som anlitades, via N.H. Nordströms i Malmö, sa just att det skulle bli exakt så som det blivit hos dig, där tröskeln är jättehög. Det är av ren lathet de gör detta, och fullständigt oacceptabelt.

Ingen annan hantverkare jag pratat med har velat höja golvet bara för att ny golvbrunn sätts in. Därav att jag heller inte kommer att välja dem för detta arbete.

Lite svårt att bena ut detta i efterskott dock.
Du ska ju ha det återställt till samma funktion som tidigare, och att höja golvet och därmed tröskeln kräver att det verkligen finns fog för detta... vilket det knappast gör (eftersom det tydligen bara är vissa byggfirmor som är för lata för att göra det rätt).

totiki
2009-06-02, 13:13
Jag förstår inte riktigt informationen som ges.
Har du en fuktspärr under klinkerna som är från 20-talet? Vad består den av? Asfalt? I sådana fall kan du räkna med att den torkat och inte fungerar som en fuktspärr längre.
Som jag förstår det har man tidigare lagt en vinylmatta ovanpå orginalgolvet med klinker. Det var nog helt OK att göra så när vinylmaterialen kom. Vinylen är en fuktspärr i sig, så med vinyl behöver man ingen fuktspärr under.

Eftersom det gäller en vattenskada (jag inte vet omfånget på denna) torde bilning och en ordentlig uttorkning av våtutrymmet vara på sin plats innan något annat görs.

Det finns nog ingen norm för hur hög tröskeln kan vara, men det finns normer för hur tungt golvet får vara.
Det som behövs är att golvet bilas ut. Det kan nog vara bra med tanke på att orginalfuktspärren torkat ut och inte fungerar längre. Inte heller röret som leder till golvbrunnen lär vara i bästa skick ifall det är orginal (gjutjärn). Bilas golvet upp lär du även byta det och kanske stammen ifall denna ej heller är bytt.

Att höja tröskeln är i sig inget problem. Det kan man göra vid en renovering exempelvis just för att man inte vill bila ur golvet. Då behöver man inte bila ur vart 10 år, ifall man går på försäkringsbolagens rekommendationer. Man kan istället gjuta nytt golv ovanpå det gamla.

Det kan också vara skönt med en något högre tröskel till våtutrymmen, då våtspärren kan dras upp några centimeter och hindra vatten från att tränga utanför utrymmet med nya vattenskador till följd i andra mer oskyddade utrymmen.

Det låter som om det som bestämmer höjden på ditt golv just nu är cementplattan som ligger under badkaret. Möjligen också avloppsrörens kant vad det gäller tvättstället och toaletten. Vilken är höjden från nuvarande golv till dessa kanter?

Vad det gäller lathet hos hantverkare så kan denna säkert variera. Men framför allt tror jag, eftersom det är ett försäkringsärende som jag uppfattar det, en fråga om vilken budget försäkringsbolaget gett till hantverkaren eller vilken annan överenskommelse som finns mellan hantverkaren och försäkringsbolaget.

En annan fråga. Hur har man kunnat montera den nya golvbrunnen utan att bila upp golvet runt den förra för att ta bort den? Och har man bilat, varför har man inte bilat upp hela golvet?

Med tanke på vad som hänt tidigare tycker jag att du ska totalrenovera utrymmet med bilning och uttorkning. Ta bort cementplattan också. Cementen binder fukt i mycket hög grad och kan med tiden bli ett stort problem, det finns dessutom varningar för cement från den perioden ur hållfasthetssynpunkt.

Nuförtiden finns mycket låga & platta golvbrunnar, kolla Porus sortiment, och du kan säkert till och med sänka golvhöjden från den nuvarande om du vill och på så sätt kunna dra upp den nya fuktspärren några centimeter mot tröskeln och slippa fuktproblem i dörrkarmens nederdel.

En sak till, det har ju viss betydelse vad du tänkt göra framledes efter att hantverkare är klara. Ska du exempelvis lägga in ny vinyltapet och matta behövs ju ingen fuktspärr under och du kan göra det precis som det gjordes senast, ovanpå klinker och cementplattan. Då kan du glömma det jag skrivit ovanför, fast då blir det än viktigare att golvbrunnen är på samma nivå som tidigare annars kommer inte fallet att medge att vattnet rinner ut i golvbrunnen.

Ytterliggare en sak. 3,5 centimeters gjutning låter som du tänker dig vattenburen golvvärme, det är mycket. Höganäs har en matta för elektrisk golvärme som inte bygger mer än 10 millimeter. Det kanske kan vara värt att tänka på?

Du bestämmer givetvis själv hur hög tröskel du vill ha. Det är väl bara en kostnadsfråga? Kolla med försäkringsbolaget och dess besiktningsman vad vattenskadan bestod av och till vilket skick det är deras skyldighet att återställa badrummet.

bostadsrättsinnehavare
2009-06-02, 15:37
Några förtydliganden: Man har redan nu bilat upp golvet och gjutit en ny brunn. Badrummet är dessutom uttorkat. Den nya brunnen (av fabrikat JAFO) är monterad 1,5 cm ovanför cementgolvet där badkaret tidigare fanns. Det är framför allt dessa 1,5 cm jag inte begriper mig på. Om man bilat bort cementgolvet så hade dessa 1,5 cm spelat mindre roll eftersom tröskeln i ett sådant fall ändå hade blivit acceptabel. Brunnen är dessutom flyttad ungefär 2 dm för att hamna närmare duschhörnans mittpunkt.

Den byggfirma som anlitades, via N.H. Nordströms i Malmö sa just att det skulle bli exakt så som det blivit hos dig, där tröskeln är jättehög.
Det är av ren lathet de gör detta, och fullständigt oacceptabelt.
Ja, huvudskälet är förmodligen att det är enklare att höja golvet än att bila ut det gamla men här har man som sagt inte enbart varit lat utan också ökat på höjden ytterligare med helt onödiga 1,5 cm.


Totki:

“Har du en fuktspärr under klinkerna som är från 20-talet?”
Du har helt rätt att det förmodligen är asfalt, men kan man negligera denna och hävda att den ändå är uttorkad?

“Då behöver man inte bila ur var 10 år ifall man går på försäkringsbolagens rekommendationer. Man kan istället gjuta nytt golv ovanpå det gamla.”
Hantverkarna har enbart bilat upp golvet runt brunnen och låtit resten vara kvar. Gäller verkligen försäkringen om man inte bilar upp hela golvet? Förmodligen är det aldrig upp-bilat tidigare och således 80 år gammalt.

”Det kan också vara skönt med en något högre tröskel till våtutrymmen, då våtspärren kan dras upp några centimeter och hindra vatten från att tränga utanför utrymmet med nya vattenskador till följd i andra mer oskyddade utrymmen.”
Åtminstonde något som är positivt men jag är inte riktigt säker på vad du menar. Blir våtspärren högre? Hela golvet, inklusive våtspärren, flyttas väl upp så våtspärren längs väggarna blir väl inte högre. Och ska man inte ha våtspärr på väggarna också?

“Vad det gäller lathet hos hantverkare så kan denna säkert variera. Men framför allt tror jag, eftersom det är ett försäkringsärende som jag uppfattar det, en fråga om vilken budget försäkringsbolaget gett till hantverkaren eller vilken annan överenskommelse som finns mellan hantverkaren och försäkringsbolaget.”
Vår kära förening har en självrisk på hör och häpna 60 000 kr så man har inte blandat in något försäkringsbolag från föreningens sida.

”Det låter som om det som bestämmer höjden på ditt golv just nu är cementplattan som ligger under badkaret. Möjligen också avloppsrörens kant vad det gäller tvättstället och toaletten. Vilken är höjden från nuvarande golv till dessa kanter?”
Jag får återkomma med måtten på dessa rör men jag har svårt att se att detta skulle inverka på vilken golvhöjd jag kan ha.

“Med tanke på vad som hänt tidigare tycker jag att du skall totalrenovera utrymmet med bilning och uttorkning. Ta bort cementplattan också. Cementen binder fukt i mycket hög grad och kan med tiden bli ett stort problem, det finns dessutom varningar för cement från den perioden ur hållfasthetssynpunkt.”
Du nämner inget om att man måste ta bort klinkerna eftersom de kan lossna och göra hela golvet instabilt. Denna uppgift fick jag från plattsättaren jag tänker anlita.
Som jag ser det verkar det ju som om hela golvet kan bli instabilt om man också låter den del av golvet som består av cement vara kvar

Jag tror att jag har störst utsikter att få saker och ting fixade om jag kan påvisa att nuvarande renovering inte uppfyller försäkringsbolagens krav.

Slutligen några ord om hur jag beräknade att tröskeln måste höjas omkring 3.0 - 3,5 cm:
1,5 (brunnens nuvarande läge ovanför cementgolvet) + 1 cm (för att få rätt lutning) + 1 cm (klinkers, våtspärr, fix) = 3,5 cm.

totiki
2009-06-02, 16:26
"Har du en fuktspärr under klinkerna som är från 20-talet?"

Du har helt rätt att det förmodligen är asfalt men kan man negligera denna och hävda att den ändå är uttorkad?
Du kan inte ta bort klinkerna och fixet utan att också ta bort asfalten, förmodligen. Kanske kan du prima på asfalten, fråga produkttillverkaren?
Bilar du försvinner alltihop.

"Då behöver man inte bila ur var 10 år ifall man går på försäkringsbolagens rekommendationer. Man kan istället gjuta nytt golv ovanpå det gamla."

Man har enbart bilat upp golvet runt brunnen och låtit resten vara kvar. Gäller verkligen försäkringen om man inte bilar upp hela golvet? Förmodligen är det aldrig upp-bilat tidigare och således 80 år gammalt.

Det kan bara försäkringsbolaget svara på.

"Det kan också vara skönt med en något högre tröskel till våtutrymmen, då våtspärren kan dras upp några centimeter och hindra vatten från att tränga utanför utrymmet med nya vattenskador till följd i andra mer oskyddade utrymmen."

Åtminstonde något som är positivt men jag är inte riktigt säker på vad du menar. Blir våtspärren högre? Hela golvet inklusive våtspärren flyttas väl upp så våtspärren längs väggarna blir väl inte högre och ska man inte ha våtspärr på väggarna också?

Jo, på väggarna också. I vilken omfattning är avhängigt ifall det är ett duschrum, badrum eller t ex gästtoa. Jag menar, har du en högre tröskel så du får ett par cm från flytspacklet till tröskelns kant. Det finns trösklar i flera höjder.

"Vad det gäller lathet hos hantverkare så kan denna säkert variera. Men framför allt tror jag, eftersom det är ett försäkringsärende som jag uppfattar det, en fråga om vilken budget försäkringsbolaget gett till hantverkaren eller vilken annan överenskommelse som finns mellan hantverkaren och försäkringsbolaget."

Vår kära förening har en självrisk på hör och häpna 60 000 kr, så man har inte blandat in något försäkringsbolag från föreningens sida.

Vi har två basbelopp, nästan 85.000 kr, i självrisk.
Så det är föreningens hantverkare med avtal dem emellan? Då har de förstås satt en gräns under 60.000 kr. 48.000 kr + moms = 60.000 kr. Säg material för 2.000:- då borde du ändå kunna få ut ett 90 tal arbetstimmar för dessa pengar. Inga problem att de inte ska kunna göra det där korrekt med uppbilning av hela golvet.

"Det låter som om det som bestämmer höjden på ditt golv just nu är cementplattan som ligger under badkaret. Möjligen också avloppsrörens kant vad det gäller tvättstället och toaletten. Vilken är höjden från nuvarande golv till dessa kanter?"

Jag får återkomma med måtten på dessa rör men jag har svårt att se att detta skulle inverka på vilken golvhöjd jag kan ha.

Flytspacklet kan inte gå ovanför dessa kanter.

"Med tanke på vad som hänt tidigare tycker jag att du ska totalrenovera utrymmet med bilning och uttorkning. Ta bort cementplattan också. Cementen binder fukt i mycket hög grad och kan med tiden bli ett stort problem, det finns dessutom varningar för cement från den perioden ur hållfasthetssynpunkt."

Du nämner inget om att man måste ta bort klinkerna eftersom de kan lossna och göra hela golvet instabilt. Denna uppgift fick jag från plattsättaren jag tänker anlita.
Som jag ser det verkar det ju som om hela golvet kan bli instabilt om man också låter den del av golvet som består av cement vara kvar.

Bilar du upp hela golvet försvinner klinkerna med.

Begär ut upphandlingen, egentligen arbetsbeskrivningen för upphandlingen, av föreningen. Det låter helkorkat att inte låta göra ett sjysst jobb från början. Föreningen har inget att vinna på nya vattenskador i t ex utrymmet under.

bostadsrättsinnehavare
2009-06-02, 17:10
Jag har talat med Trygg Hansa och de säger att de inte har några andra regler än gängse byggnormer, typ de som finns på gvk.se.
Är detta sant blir det genast svårare.

Jag kan inte hitta något som säger att man inte får montera kakel på kakel i hur många lager som helst.

Det verkar heller inte finnas några regler som säger att hela golvet måste bilas upp efter ett visst antal år.

Det enda jag hittade var att avloppsrören måste sticka upp 4 cm ovanför golvet vilket i mitt fall blir svårt efter att man höjt hela golvet.

Orsaken till att hantverkarna inte bilat upp hela golvet är, enligt han som gjorde det, att han var rädd för att han skulle stöta på några vatten eller avloppsrör. Detta anser jag som osannolikt, och dessutom har man gjort detta i de flesta andra lägenheterna någon gång i tiden.

totiki
2009-06-02, 17:39
Det är säkert ingen norm att sätta kakel på kakel.

Det finns ingen lag som säger ditt eller datt angående byggande mer än säkerhetsföreskrifter för el, exempelvis. Vad man går efter är försäkringsreglerna för att försäkringen skall gälla.

Jag vet att väldigt lite är skrivet angående underarbete. Mest finns om träkonstruktioner eftersom det är vanligast i villor. Då finns hållfasthetsregler.

Men det finns väldigt lite info om ditt badrum? Vad använder ni det till? Tvättstuga, badkar, dusch? Vad består väggarna av? Finns det fria avloppsrör? Stambyte? Nu kanske detta ännu inte är ditt problem, men det blir svårt att göra sig en bild av det.

Men de 4 cm avloppsrör måste väl vara tillräckligt för att få det ordentligt gjort på en gång.

Har du någon tvist ännu med föreningen. Vem är kvalitetsansvarig från föreningen och har denne inspekterat bygget ännu?
Det är på föreningens ansvar att tillse att deras åtaganden blir korrekt utfört, som jag ser det.

totiki
2009-06-03, 09:12
Orsaken till att hantverkarna inte bilat upp hela golvet är, enligt han som gjorde det, att han var rädd för att han skulle stöta på några vatten eller avloppsrör. Detta anser jag som osannolikt, och dessutom har man gjort detta i de flesta andra lägenheterna någon gång i tiden.
Det är väl sannolikt att hantverkaren hittar avloppsrör. Dessa behöver ju bytas ifall huset är i orginal från 20-talet. Så mycket större anledning att bila upp golvet.

Tilloppsrör för vatten drog man aldrig i golven på den tiden. Utan normen från 20 talet är den man numera gått tillbaka till, dvs "utanpåliggande rör". På 20-talet byggde man dessutom in dessa utanpåliggande rör i lådor för att de ej skulle synas. Dessa lådor låter ihåliga om man knackar på dem och oftast finns hål i botten så vattnet skall rinna ut på golvet så man kan upptäcka eventuella läckage på ett tidigt stadium.

Det du ska inrikta dig på är att det är inte den som utför jobbet som bestämmer vad som ska göras. Utan det är beställaren, i detta fall din förening om jag förstått saken rätt. De ska också ha en kvalitetsansvarig som sörjer för att allt blir korrekt gjort.
Jag har nämnt detta tidigare men du svarar inte på vem beställaren är eller om det finns kvalitetsansvarig. Du kan faktiskt ställa dessa krav. Men dessa måste ställas till föreningen och inte till läsarna av dessa sidor.

Det ankommer på dig som föreningsmedlem att tillse att din förening sköts på ett tillfredställande sätt. Det är mycket bra att då ta upp frågor som dessa ovan, som särskilt rör din tillvaro eftersom det gör dig mer engagerad. Har andra fått golvet bilat hänvisar du till "likhetsprincipen".

Det vore bra om du fyllde i din profil lite utförligare.

bostadsrättsinnehavare
2009-06-03, 10:33
Någon kvalitetsansvarig tror jag inte vi har i föreningen och jag antar, utan att ha sett kontraktet med byggfirman, att man där inte har specificerat "detaljer" som att hela golvet ska bilas upp eller inte.

Beställare är föreningen.

Golven har helt bilats upp i andra lägenheter tidigare på uppdrag av den enskilde medlemmen så det blir kanske svårt att hänvisa till likhetsprincipen.

Jag har dessutom talat med huvudentreprenören för projektet som säger att brunnen är monterad av en professionell plattsättare som var tvungen att montera golvbrunnen på detta sätt på grund av höjdskillnader i golvet. Detta kan naturligtvis vara omöjligt för er att bedöma riktigheten i om ni inte ens har sett golvet.

Han påstår dessutom att det är helt ok att lägga klinker på klinker, och att de kontrollerat att tätskiktet, dvs asfalten, inte finns.
I badrummet fanns tidigare dessutom inget fall mot den ursprungliga golvbrunnen.

Avloppsröret till tvättstället är 5 cm och till WC-stolen 8,5 cm över nuvarande golv. Höjer man golvet 3 cm blir ju röret till tvättstället endast 2 cm ovanför golvet.

Brunnen som monterats är JAFO 75PS ROT RSK 711 31 43.

Den fråga som återstår är varför man inte bilade upp hela golvet. Jag borde kanske fråga detta också.

Admin
2009-06-03, 10:53
Hoppas JAFO-golvbrunnen är av rostfri stål!
Jafo har väl bara plastbrunnar?
Rostfria golvbrunnar kostar naturligtvis mer än plastbrunnarna (hur mycket mer har jag ingen aning om), men ökar säkerheten en hel del.

Den golvbrunn som jag, och andra som renoverar sina badrum i min brf, installerar är;
Blücher 210.200.075 VS, kapacitet: 0,9 l/s, utloppsdiameter: 75 mm (justerbar brunn med vattenlås).

http://hotpot.se/Bild4/golvbrunn.jpg

Du kan lägga in bilder här i forumet från ditt badrum om du vill (jag hoppas du dokumenterat arbetet med digitalkamera).

Huvudentreprenören håller som regel med dem som entreprenören anlitat, så man kanske inte ska lita alltför mycket på detta.

Jag håller också med Totiki i att det är beställaren (= föreningen = styrelsen) som du ska rikta dina frågor till. Det är ju de som har ansvaret. Förhoppningsvis har styrelsen anlitat någon konsult som behärskar området och som styr upp arbetet.

totiki
2009-06-03, 11:16
Någon kvalitetsansvarig tror jag inte vi har i föreningen och jag antar, utan att ha sett kontraktet med byggfirman, att man där inte har specificerat "detaljer" som att hela golvet ska bilas upp eller inte.
Beställare är föreningen.
Det finns alltid en kvalitetsansvarig, det är beställaren eller den han utser i sitt ställe. Har styrelsen beställt detta gemensamt är det styrelsen gemensamt. Har en enskild styrelsemedlem skrivit under avtalet är det denne.

Huruvida denna kvalitetsansvariga har någon kunskap i frågan eller inte är irrelevant. Denne har tagit på sig ansvaret och skulle låtit föreningen ta kostnaden för att utse någon i sitt ställe ifall denne känner sig osäker på att klara av sitt ansvar.

För att hårddra det lite. Tänk att inget arbete utförts alls men ändå fakturerats. Skulle styrelsen godtaga kvaliteten på ett sådant arbete?

Alla jobb måste inspekteras under och efter de är utförda av beställaren. Beställaren måste också specifiera vad som ska utföras när man tar in offerter. Annars kan rörmokaren t ex montera in en bergvärmepump istället för att renovera våtutrymmet.

Han påstår dessutom att det är helt ok att lägga klinker på klinker, och att de kontrollerat att tätskiktet, dvs asfalten, inte finns.
I badrummet fanns tidigare dessutom inget fall mot den ursprungliga golvbrunnen.
Är det beställaren som påstår detta? Vilken kunskap besitter beställaren i detta område. Är det plattsättaren? Har plattsättaren fria händer att göra vad han vill från föreningen?

Huvudentreprenör? Pågår det fler arbeten i din lägenhet? Vilka är dessa? Eller pågår en mer omfattande renovering över hela föreningen så det krävs en "huvudentreprenör"? Då måste det finnas en arbetsbeskrivning på vad som ska utföras och efter vilka normer.

Du har inte beställt jobbet så du ska inte tala med entreprenörerna. Det är beställarens (styrelsens) uppgift. Du ska sätta press på beställaren med en kravlista på hur arbetet ska utföras för att du ska ha möjlighet att slutföra arbetet på ett sätt som kommer att godtagas av ditt försäkringsbolag.

Tillåt inte att arbetet slutförs på detta felaktiga sätt. Det är bara du som har intresse av att allt går rätt till så det är du som måste lägga all energi på att det blir som du vill. Du kan inte förvänta dig att styrelsen kommer att vika sig och erkänna att de är mindre vetande. Du måste tvinga fram det.
Läs hur Admin gjorde med sitt badrum. Han släppte inte in hantverkarna.
Det går att driva sin egen linje. Det är jobbigt, men det går.


Den fråga som återstår är varför man inte bilade upp hela golvet.
Jag borde kanske fråga detta också. Ja, det vore kanske på sin plats.

bostadsrättsinnehavare
2009-06-03, 11:42
"Är det beställaren som påstår detta? Vilken kunskap besitter beställaren i detta område. Är det plattsättaren? Har plattsättaren fria händer att göra vad han vill från föreningen?"
Det är huvudenrepenören som påstår detta. Huvudentreprenören anlitar i sin tur snickare, murare, rörläggare, plattsättare, osv.

"Huvudentreprenör? Pågår det fler arbeten i din lägenhet? Vilka är dessa?"
Ja, det är fler lägenheter än min som fått vattenskador.

"Då måste det finnas en arbetsbeskrivning på vad som ska utföras och efter vilka normer."
Det skulle förvåna mig om det i kontraktet står något annat än att arbetet ska utföra enligt gängse byggregler, exempelvis de på gvk.se.

"Du har inte beställt jobbet så du ska inte tala med entreprenörerna. Det är beställarens (styrelsens) uppgift."
Japp, så är det nog. Problemet är att inget händer och att jag står utan badrum. Jag får således ta tag i det själv

"Du ska sätta press på beställaren med en kravlista på hur arbetet ska utföras för att du ska ha möjlighet att slutföra arbetet på ett sätt som kommer att godtagas av ditt försäkringsbolag."
Och om styrelsen struntar i detta, vilket jag starkt befarar?

Enligt försäkringsbolaget Trygg-Hansa så ansvarar föreningen för puts av väggar och ytspackling av golv.

När det gäller klinker på klinker så gäller enligt golvbranschen att detta ska noteras enligt PER's branchregler. Vilket i sin tur innebär att detta inte räknas som ett dolt fel och att försäkringen förmodligen inte gäller.

"Han släppte inte in hantverkarna."
Ja, detta är den absolut viktigaste lärdommen. Släpp ALDRIG in en hantverkare innan du har helt klara papper på vad som ska göras!
Du kan sedan låta styrelsen skrika och hota med kronofogden bäst dom vill.

Problemet hade som sagt varit ur världen om hela golvet bilats upp, och jag borde fråga varför man inte gjort detta.
Svaret kommer förmodligen bli att man ansett detta som helt onödigt.

totiki
2009-06-15, 11:38
"Du ska sätta press på beställaren med en kravlista på hur arbetet ska utföras för att du ska ha möjlighet att slutföra arbetet på ett sätt som kommer att godtagas av ditt försäkringsbolag."
Och om styrelsen struntar i detta, vilket jag starkt befarar?

Fast det är bara spekulation vad styrelsen kommer att svara eller göra. Driv ditt krav och gå vidare från det svar du får.
Exempelvis använder du argumentet i nästa citat "Vilket i sin tur innebär att detta inte räknas som ett dolt fel och att försäkringen förmodligen inte gäller".

När det gäller klinker på klinker så gäller enligt golvbranschen att detta ska noteras enligt PER's branchregler. Vilket i sin tur innebär att detta inte räknas som ett dolt fel och att försäkringen förmodligen inte gäller.

Du ska kräva av din förening att renoveringsarbeten utföres på ett fackmannamässigt sätt, på samma vis som de kan kräva detta av dig, så att din försäkring fortsätter att gälla. Föreningens stadgar ställer eventuellt krav på att du har hemförsäkring, och då ställer föreningen också det kravet att försäkringen ska gälla. Det är i sådana fall alltså ett krav föreningen ställer på sig själv.

bostadsrättsinnehavare
2009-06-18, 19:01
Den plattsättare jag tänker anlita vill att brunnen ska placeras i nivå med golvet och att tjockleken på spacklet som ska appliceras på golvet är noll vid brunnen. Han snackar sedan om flytspackling och fallspackling.

Jag gissar att det är fallspacklingen han först talar om. Men om man först ska ha flytspackel då bör ju brunnen inte placeras jäms med det usprungliga golvet utan lite ovanför detta om överhuvudtaget flytspacklet ska få plats.

Eller är det så att det endast behövs fallspackel och inget flytspackel, eftersom underlaget består av 50% cement och resten är klinkers?

totiki
2009-06-19, 10:23
Nej. Man lägger en ram runt golvbrunnen som flytspacklet inte tränger igenom. Sedan efter en 20-30 minuter, när flytspacklet härdat, tar man bort ramen och "bakar" fallet med hjälp av avjämningsmassa. Har man gjort en fyrkantig ram så gör man ett fyrkantigt fall med hörn diagonalt ut från golvbrunnen. Det blir snyggt & enkelt att pussla in klinkerna på. Har man 10 cm klinker kan det vara lämpligt att ha 21 cm från golvbrunnslockets kant.

Golvbrunnslocket är hela den fyrkantiga biten med ett hål i mitten för silen. Detta lock fyller man med fix och trycker fast ovanför golvbrunnen och ovanpå avjämningsmassan. Alltså efter avjämningsmassan torkat och i samband med att man lägger klinkerna.

För att golvbrunnen och golvet ska bli snyggt börjar man lägga klinkerna från golvbrunnen. Så centrera den första ramen du lägger ut runt golvbrunnen när du gjuter flytspacklet och mät så måtten stämmer. Måttet är för 10 cm klinker, 21 cm plus halva golvbrunnslockets bredd (10 cm?) från centrum av golvbrunnen. Kanske låter rörigt men är redigt. Läs sakta.

Här nedan återfinns en bild från mitt duschrum där jag nöjde mig med 11 cm från golvbrunnens omkrets till ramens kant. Det blir ett ganska brant fall, men istället tar inte golvbrunnen så stor plats av golvytan. Man kan ju forma fallet precis som man vill. Stort eller litet. Det kan också ha formen av runt, ovalt, rektangulärt, stjärnformat o s v.

Det viktiga var att jag vid gjutningen av flytspacklet visste hur stor ramen skulle vara för att slutresultatet skulle passa storleksmässigt för en (1) klinker till golvets höjd.

Sedan kan man vilja ha ett fall på själva golvet också mot golvbrunnen.

Höganäs anser att det räcker med att man häller ut flytspacklet längs väggarna så löser det sig av sig själv. Men de har fel. Ytspänningen gör att det blir en hög kant vid ramen som man blir tvungen att slipa ner (hårt) för annars kommer det att stå vatten runt golvbrunnen istället.

Det sätt jag valde var att använda "kammar" med olika djup på "tänderna". På det viset blev fixet tjockare längs väggarna, och klinkers alltså högre upp, och tunnare ju närmare golvbrunnen man kom. Det är ändå känsligt hur mycket man trycker fast klinkers så höjden är ungefärligt den samma med klinkerna runt om, men ändå tänker på att fallet ska fungera.
http://www.komikerklubben.se/bilder/golvbrunn.JPG
Jag provade mig fram till jag fann ett system jag var nöjd med.

Så här ser det ut i färdigt skick
http://www.komikerklubben.se/bilder/golvbrunn2.JPG
Observera att när man gör på detta vis måste man börja lägga klinkers från golvbrunnen och utåt. Det går inte att börja från en vägg.

wagonmaster
2009-08-19, 22:57
Vill du leva med hela badrumsgolvet förhöjt och steg in?
Du behöver absolut ej acceptera detta.
De måste sänka brunnen eller hitta ett bättre läge för den.
Kolla originalritningar hos kommunen
Scanna för rör i värsta fall.

Detta skulle föreningen tagit upp med dig innan beslut tog.
Låter i mina öron som att de varit slöa och bara vill bli av med dig.
Ta dit en annan VVS-are, eller lämplig person, och be om råd först.

Finns detta projekterat? Dvs någonn som gjort ritningar?
Snacka med arkitekten eller gick du bara direkt på en byggare? Har ni avtal som privatpersoner eller som företag?
Anlita proffs, du behöver någon med lite know-how på din sida.

Blir en del följdfrågor... antingen har du ett ok avtal och då har du all rätt, ta in hjälp.
Eller så körde ni på lite lösa boliner och då blir räkningen på ena eller andra sättet din iaf.
Allt du kan göra att tala på plats med honom om det, kolla ihop, diskutera åtgärder.
Fråga honom vad alternativet är (färdigställan av befintlig lösning eller omgörning med sänkt brunn).
Fråga vad det handlar om för pengar i respektive fall och vad som ingår i budgeten/åtagandet.

Vill han ha tillägg utöver budgeten fråga hur mycket, han måste ge dig en siffra.

Nu är du i förhandling, desto ärligare byggare desto lägre kostnad lägger han på.
Påpeka att han klumpat sig och inte talat med dig först om beslutet att göra så och att det var en skitlösning.

Jag brukar ge mina 50% av fördyrningen om de klumpat sig någon enstaka gång och varit ärliga.
Tycker det känns som rimligt med delat ansvar när man kör mindre projekt och då det är någon enstaka gång.
Detta förutsatt att du gav ditt förtroende till någon vettig som behandlar dig lika respektfullt.

Bilning och bytet ska vara inkluderat i hans beräknade kostnad om han kollade på plats först.
Ev. fördyrning kan vara skälig. Men situationer uppkommer och då måste de diskuteras. Den som tar beslutet får stå för det.
Om du försökte handla upp detta så billigt som möjligt så innebar det dock att i praktiken så fråntar sig byggaren mycket ansvar.