handdator

Visa fullständig version : Min farfars bostadsrätt - Medlemskap, uthyrning, andrahand


Droncen
2009-06-01, 22:57
Jag hyr för tillfället min farfars lägenhet i andra hand. Det är i en bostadsrättsförening. Vi har ansökt om att jag skulle få hyra den av min farfars bostadsrättsföreningen under ett år. Nu är det ca 2 månader kvar och jag vill helst inte flytta. Och min farfar vill helst inte sälja den.

Min farfar har tagit ett lån på lägenheten jag bor i och köpt en ny med sin sambo.

Nu undrar jag vad jag kan göra för att stanna kvar. Så att bostadsrättsföreningen inte tvingar han att sälja den. Jag har pratat med min farfar som går med på att:
- Köpa mig in i lägenheten. så att vi båda äger den. Vet ni hur man gör sånt? Får man göra det hur som helst? Får jag bo kvar om jag enbart är delägare?
- Köpa hela lägenheten men för en mindre summa än marknadsvärdet så att skatten inte sticker iväg. Eller ta över lägenheten och lånet som är på lägenheten. Helst så vi inte behöver skatta på lånet om det skulle räknas som någon vinst för han.

Eller min farfar skriver sig här och säger att han bor här men spenderar all sin tid i sin andra lägenhet. Finns det risker att bostadsrättsföreningen säger att han inte bor här om hon är sällan här?

Sen undrar jag hur snabbt kan en bostadsrättsförening vräka mig? Och tvinga min farfar att sälja lägenheten om jag inte har lyckats hitta någon lösning på mitt problem.

Jag är väldigt tacksam för all hjälp.

MikHo
2009-06-02, 00:13
om bostadsrättsföreningen har accepterat dig som andrahands hyresgäst skall det mycket till att de skulle neka dig medlemskap. Skriv ett köpekontrakt mellan dig och din farfar där du köper lägenheten av honom. Skicka en signerad kopia till styrelsen och allting borde lösa sig.

totiki
2009-06-02, 08:58
Köpa mig in i lägenheten. så att vi båda äger den. Vet ni hur man gör sånt? Får man göra det hur som helst? Får jag bo kvar om jag enbart är delägare?

Köpa hela lägenheten men för en mindre summa än marknadsvärdet så att skatten inte sticker iväg. Eller ta över lägenheten och lånet som är på lägenheten. Helst så vi inte behöver skatta på lånet om det skulle räknas som någon vinst för han.


Båda dessa skall gå bra. Han kan även skänka dig lägenheten, såvitt jag förstår.
Problemet som uppstår är banken som förlorar sin säkerhet för farfars lån på den nya lägenheten. Så det bästa är kanske att du köper in dig till 10% eller något liknande. För bankens del beror allt på hur stort det nya lånet är och belåningsgraden på den du är intresserad av.