Warning: include(block.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 3

Warning: include(block.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 3

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'block.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 3
Forum / gstbok - Om HSB/Brf, BoRevision och BoLina - anslagstavla
Sida: << | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


Sven (medlem)

Står det i lagen och/eller normalstadgarna (HSB) att bostadsrättsföreningar måste begära in ett visst antal offerter vid upphandlingar över en viss summa? Det är så klart bra om man gör det, men står det i lag/stadgar att så ska ske?

March 28 2006 (790) e
    Kommentar av Admin
Som Stephan skriver i efterföljande inlägg finns inget om detta i stadgar (definitivt inte i HSB:s normalstadgar, men knappast i någon enskild förenings stadgar heller).

Eftersom det är HSB och styrelser som normalt tar fram stadgar, i stället för, som det egentligen borde fungera, att medlemmarna gör detta, så skrivs stadgarna i princip enbart till HSB:s och styrelsernas fördel.

Det finns dock en allmän praxis som säger att upphandlingar ska göras och att minst tre leverantörer ska kontaktas vid större upphandlingar.
Naturligtvis ska denna praxis införas i alla bostadsrättsföreningars stadgar. Omedelbart!
Medlemmarna måste kräva detta (då med fördel stadgarna skrivs om helt).

I lagen står det heller inget om detta. Dock är lagar sällan/aldrig skrivna på ett konkret sätt, så även om det inte står uttryckligen att upphandlingar ska göras så innebär detta inte att en styrelse kan göra precis hur den vill.

En styrelse ska tillvarata medlemmarnas bästa. Om t.ex. en styrelse köper något för 100.000 kr som man skulle kunna få för 10.000 kr så kan man knappast säga att styrelsen sett till medlemmarnas bästa.

Det är då fullt möjligt för en eller flera medlemmar att göra en polisanmälan och låta rättsmaskineriet arbeta lite för att avgöra om fel begåtts.

Nästa inlägg
Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).


Databas hittas ej.